sunnuntai 27. tammikuuta 2008

Vesinokkaeläin eli dinosaurusten kaudella


Kuva: Wikipedia


Joel Kontinen

Vesinokkaeläin (Ornithorhynchus anatinus) eroaa varsin paljon muista tunnetuista eläimistä. Se on nisäkäs, jolla on ankan nokka, pitkähkö häntä ja räpyläjalat. Sen englanninkielinen nimi duck-billed platypus onkin peräisin sen nokan muodosta. Se ei synnytä eläviä poikasia vaan pienet vesinokkaeläimet kuoriutuvat munasta.

Evoluution kannattajat arvelivat, että nykyisin Australiassa ja Tasmaniassa elävä vesinokkaeläin ja sen läheiset sukulaislajit eriytyivät yhteisestä kantamuodosta 17-65 miljoonaa vuotta sitten. Mutta Timothy Rowen johtama Teksasin yliopiston tutkimusryhmän löydöt romuttavat tämän käsityksen. Rowen ryhmä käytti CT-skannausta tutkiessaan Australiasta löydettyä Teinolophoksen leukaluuta. Teinolophosta pidettiin vesinokkaeläimen kantamuotona, jonka arvellaan eläneen 112,5 –122 miljoonaa vuotta sitten.

Tutkimuksessa kävi ilmi, että oliolla oli samanlainen kyky aistia saaliseläimiä nokassa olevilla sähköreseptoreillaan kuin vesinokkaeläimellä. Tutkijat päätyivät lopulta siihen, että Teinolophuksen leukaluu olikin vesinokkaeläimen leukaluu. Toisin sanoen vesinokkaeläimet elivät jo dinosaurusten aikakaudella.

Viime viikolla New Scientist –lehti raportoi Kiinan salamanterista, jonka sanotaan eläneen jo 100 miljoonaa vuotta ennen Tyrannosaurus rexin ilmaantumista maapallolle. Salamanteri, joka voi kasvaa 1,8 metrin pituiseksi, kuuluu uhanlaisiin lajeihin mutta elää edelleenkiin Kiinassa.

Monet eläinlajit näyttävät siis pysyttelevän hämmästyttävän sitkeästi omana lajinaan. Olisikohan tällä mitään tekemistä sen kanssa, että Jumala loi kaikki eläimet lajiensa mukaan?

Kirjoitin hiljattain kovakuoriaisista, jotka elivät jo dinosaurusten kaudella. Voit lukea siitä tästä .

Evoluutionisteja hämmentävästä lasarus-ilmiöstä voit lukea lisää tästä.

Lähteet:

Brahic, Catherine. 2008. Top 100 weirdest amphibians list launched. New Scientist 21.1. 2008.
Norris, Scott. 2008. Platypus Much Older Than Thought, Lived with Dinos. National Geographic News. 22.1. 2008.