lauantai 2. helmikuuta 2008

Luolamiehet olivat etevämpiä kuin kuvittelimme


T.H. Huxleyn vanhentunut käsitys ihmisen kehityksestä. Kuva: Wikipedia

Joel Kontinen

Yleensä oppikirjat kuvaavat luolamiehiä hyvin primitiivisiksi ihmisiksi, jotka kykenivät hädin tuskin murahtelemaan yksitavuisia ilmauksia. Mutta kun tiedemiehet ovat saaneet enemmän tietoa kivikauden ihmisistä, kuva on mutkistunut huomattavasti. Näyttää siltä, että mitä enemmän tiedämme luolamiehistä, sitä enemmän nykyaikaisia piirteitä he saavat.

Hiljattain Journal of Archaeological Science –lehdessä julkaistussa tutkimuksessa kerrotaan, että luolaihmiset käyttivät kenkiä. St. Louisissa Missourissa sijaitsevan Washingtonin yliopiston tutkijat Erik Trinkaus ja Hong Shang mittasivat Beijingin lähellä löydetystä luolasta peräisin olevien fossiilien varvasluita. He vertasivat niitä nyky-amerikkalaisten, inuittien ja ennen eurooppalaisten valloittajien tuloa eläneiden Amerikan alkuperäisväestöön kuuluneiden ihmisten varvasluihin. Kengät muokkaavat käyttäjänsä jalkaa. Tavan takaa avojaloin kulkevilla ihmisillä on vahvat ja suuret varpaat, kun taas niillä, jotka käyttävät kenkiä, ei ole yhtä vahvoja varpaita. Trinkaus and Shang päättelivät, että kiinalaiset luolamiehet käyttivät säännöllisesti kenkiä.

Tutkimus viittaa vahvasti siihen, että luolamiehet eivät olleet läheskään niin primitiivisiä kuin kuviteltiin. Tämä sama suuntaus on nähtävissä myös siinä, miten tiedejulkaisut kuvaavat neandertalinihmistä.

Ensimmäinen neandertalinihmisen kallo löydettiin jo vuonna 1829, mutta se jäi vähälle huomiolle. Nimi neandertalinihminen juontuu Saksan Neanderin laaksosta vuonna 1856 tehdystä löydöstä.(Tal on saksaksi laakso). Neandertalinihminen esiteltiin alun perin apinamaisena, äärimmäisen primitiivisenä otuksena. Sitä pidettiin ihmisen ja apinan välisenä puuttuvana renkaana.

Ajan kuluessa tiedemiehet ovat kuitenkin joutuneet hylkäämään aiemmat käsityksensä. Nyt tiedetään, että neandertalinihmiset osasivat valmistaa soittimia ja tehokkaita aseita, hautasivat kuolleet ja jopa käyttivät hammastikkuja.

Näyttää siis siltä, että kehitys murahtelevasta ja kumarassa kävelevästä apinamaisesta otuksesta nykyihmiseen on pelkkä myytti. Luolaihmiset eivät olleet primitiivisiä.

Lisätietoa:

Kirjoitin hiljattain ihmisistä, jotka edelleenkin asuvat luolissa. Voit lukea siitä tästä.

Muuttuva käsityksemme neandertalinihmisestä: tästä

Ihmisen kehitys: Oliko alussa Aadam vai apinamies? lue tästä


Lähde:

NewScientist.com 27.1.2008. www.newscientist.com/article.ns?id=mg19726405.100&print=true