lauantai 2. helmikuuta 2008

Progressiivisten kreationistien hobititFloresin ihmisen kallo. Kuva: Wikipedia


Joel Kontinen

Vuonna 2003 Indonesiaan kuuluvalta Floresin saarelta löydettiin pieni ihmisfossiili, jota alettiin kutsua J. R. R. Tolkienin Keski-Maan sankarien mukaan Hobittiksi. Myöhemmin fossiileja löytyi lisää ja tiedejulkaisut räväyttivät kaikkien tietoisuuteen Peter Schoutenin kuvan pienestä tummasta apinamaisesta miehestä, joka kantaa saaliseläintä olkapäillän. Hobitti sai oman lajinimensä Homo floresiensis.

Hobittien arvoitiin eläneen noin 95 000-12 0000 vuotta sitten. Läheskään kaikki tutkijat eivät hyväksy sitä, että Floresin ihminen olisi oma lajinsa. Esimerkiksi Pennsylvanian valtionyliopisto julkaisi vuonna 2006 tiedotteen, jonka mukaan Homo floresiensis oli oman lajimme (Homo sapiens) edustaja, joka kärsi mikrokefaliasta eli pienipäisyydestä.

Hiljattain biokemisti Fazale Rana kirjoitti Reasons to Believe (RTB) –järjestön uutiskirjeessä Connections jutun, jossa hän todisteli, että Hobitti ei ole aito ihminen vaan sieluton apinaihminen. Rana painottaa sitä, että Hobitilla oli yhtä pieni pääkallo kuin simpanssilla (tilavuudeltaan noin 380 kuutiosenttiä), joten se ei voinut olla ihminen.

Todellisuudessa ihmisen kallontilavuus vaihtelee hyvinkin paljon. Professori Marvin L. Lubenow on osoittanut kirjassaan Bones of Contention, joka ilmestyi suomeksi vuonna 2005 Datakirjojen kustantamana nimellä Myytti apinaihmisestä, että nykyihmisten kallontilavuus voi vaihdella 700 kuutiosentistä 2200:aan.

RTB on progressiivistä kreationistimiä edustava järjestö, joka vastustaa evoluutiota mutta opettaa, että Jumalan luomistyö kesti miljoonia vuosia. Progressiiviset kreationistit uskovat, että universumi sai syntynsä big bangissä ja että neandertalinihmiset, Homo erectus ja nyt siis myös Homo floresiensis olivat ihmisen kaltaisia sieluttomia apinoita. Jostain syystä nämä ”apinaihmiset” kuitenkin valmistivat soittimia ja hautasivat kuolleensa.

Progressiivinen kreationismi nostaa tieteen Raamatun yläpuolelle ja tulkitsee Sanaa sen mukaisesti. RTB uskoo, että eläimet tappoivat toisiaan miljoonien vuosien ajan ennen Aadamin ja Eevan luomista. Raamattu taas opettaa, että kuolema tuli maailmaan yhden ihmisen synnin seurauksena (Roomalaiskirje 5:12). RTB myös kiistää vedenpaisumuksen universaalisuuden ja tulkitsee sen paikalliseksi tulvaksi. Jumala kuitenkin lupasi, ettei Nooan ajan tuhotulva enää koskaan toistu, joten joka kerta, kun kuulemme vaikkapa Bangladeshin tulvista tiedämme, että joko Raamattu tai RTB erehtyi.

Vaikka progressiiviset kreationistit väittävät puolustavansa Raamattua, he heikentävät sen arvovaltaa opillaan. Kun monet sekulaarisetkaan tiedemiehet eivät pidä Hobittia apinaihmisenä, miksi kristityjen pitäisi omaksua raamatunvastaisia käsityksiä ihmisen ja synnin alkuperästä?

Lähteet:

Claim of 'Hobbit' Species Discounted. Live science 21.8. 2006. http://www.livescience.com/strangenews/060821_hobbit_not.html

Lubenow, Marvin L. 1992. Bones of Contention. Grand Rapids, Michigan: Baker Books.

No hobbits in this shire.EurekAlert 21.8. 2006. http://www.eurekalert.org/pub_releases/2006-08/ps-nhi081606.php

Rana, Fazale. 2007. Human or Hobbit? Connections 9:4, 2-3.

Lisätietoa:

Lue lisää hobiteista tästä.

Voit lukea Raamatun mukaisen selostuksen ihmisen alkuperästä tästä.

Genesiksen päivistä ja Nooan ajan vedenpaisumuksesta voit lukea tästä.

Iänmääritysmenetelmistä saat lisätietoa tästä.

Creation Ministries Internationalin Ryan Jaroncyk lähetti hiljattain avoimen kirjeen Fazale Ranalle. Voit lukea sen tästä.