maanantai 4. helmikuuta 2008

Paniikkia ilmassa?H.G. Wellsin The War of the Worldsin kansi. Kuva Wikipediasta


Joel Kontinen

Maailmojen sota (The War of the Worlds) on George Herbert Wellsin kirjoittama tieteisromaani, joka kertoo marsilaisten hyökkäyksestä maapallolle. Kirja julkaistiiin alun perin vuonna 1898. Orson Welles laati siitä myöhemmin radiokuunnelman.

Ohjelma esitettiin USA:ssa 30. lokakuuta 1938. Euroopassa oli koettu myrskyn enteitä. Hitlerin joukot marssivat maaliskuussa Itävaltaan ja seuraavan kuukauden kansanäänestys liitti maan Saksaan. Itävallan Anschlussin jälkeen seurasi Tšekkoslovakian Sudeettimaan saksalaisten kapina. Näin ollen ilmassa lienee leijunut jo paniikin enteitä.

Radiodraama koostui uutisvälähdyksistä, jotka alkoivat Marsissa näkyneestä räjähdyksestä. Sitten meteoriitiksi luultu esine osoittautuikin marsilaisten avaruusalukseksi. Seurauksena oli tuhoisa sota.

Monet kuulijat eläytyivät ohjelmaan siinä määrin, että he unohtivat sen olevan fiktiota. Lokakuun 31. New York Times uutisoi kadulla syntyneestä paniikista. Vaikka viestimet luultavasti liioittelivatkin draamaa, kyseessä tuskin oli perinteinen viikonlopun eväsretki.

H. G. Wells (1866-1946) oli kiihkeä evolutionisti, joka uskoi, että darvinistinen suuri kertomus oli totta ja että ihmisen evoluution päätepistettä ei ollut näkyvissä. The Time Machine (1895, suom. Aikakone) esittää Wellsin näkemyksen ihmisen evoluutiosta. Siinä Homo sapiens on eriytynyt kahdeksi lajiksi. Vahvemmat käyttävät heikompia ruoakseen. Monen muun aikansa darvinistin tavoin Wells kuvitteli rodunjalostuksen olevan keino estää ihmiskunnan rappeutumisen.

Näyttää siltä, että aikamme darvinistit myös uskovat löytäneensä keinon, jolla estää toisenlainen rappeutuminen. Heidän mielestään älykkään suunnittelun idea merkitsee tieteen kehityksen äkkipysähdystä.

Jälleen kerran ilmassa on paniikkia. Evolutionistit ovat turvautuneet tuomioistuimiin ja pelotteluun hiljentääkseen toisinajattelijat, koska he uskovat, että Darwinin epäileminen merkitsee tieteen edistyksen loppumista.

Euroopan neuvosto meni vielä pidemmälle. Se uskoo, että kreationismi on uhka ihmisoikeuksille. Lienee tarpeetonta lisätä, että ”kreationismi” on sana, joka darvinistin terminologiassa kattaa kaiken Darwinin oppien arvostelun. Hiljattain tiedelehti Nature liittyi taistoon ja kuulutti, että darvinilaista opetusta tulee lisätä, jotta suunnittelusaaste saadaan vihdoinkin aisoihin.

Kysymys siis kuuluu: onkohan ilmassa paniikinpoikanen?

Julkaisin kirjoituksen alun perin englanniksi tässä.
.
Voit lukea lisää Euroopan neuvoston lausunnosta tästä.
Nature-tiedelehden pääkirjoituksesta voit lukea tästä .