lauantai 16. helmikuuta 2008

Vietitkö darwininpäivää?Charles Darwinin syntymäpäivää vietetään 12.2. Kuva: Wikipedia

Joel Kontinen

Charles Darwinin syntymäpäivästä (12. helmikuusta) on tulossa ateistien, humanistien, skeptikkojen ja muiden evolutionistien vastine joululle ja pääsiäiselle. Niinpä monilla darvinisteilla on tapana toivottaa toisilleen hyvää darwininpäivää ja jopa lähettää sähköpostitse darwininpäivän kortteja.

Vaikka Charles-vainaa täyttää pyöreitä vuosia vasta ensi vuonna, esimerkiksi Nature –tiedelehti muisti hänen syntymäänsä näyttävästi toivottamalla lukijoilleen onnellista darwininpäivää ja jälleen kerran muistutti evoluution keulahahmon tärkeydestä.

USA:ssa 12. helmikuuta on perinteisesti vietetty Abraham Lincolnin syntymäpäivänää mutta humanistit ja muut antikreationistit haluavat sysätä Lincolnin syrjään ja korvata hänet samana päivänä ja samana vuonna (1809) syntyneellä Charles Darwinilla.

Abraham Lincoln oli Yhdysvaltojen presidentti 1861-1865. Hän ajoi orjuuden poistamista ja sisällissodan aikana hän antoi julkistuksen, jolla orjuus lakkautettiin etelävaltioista.

Darwinin käsitys ihmisestä oli huomattavasti raadollisempi kuin Lincolnin. Teoksessaan Descent of Man and Selection in Relation to Sex (1871) hän ennusti, että tulevaisuudessa: ”ihmiskunnan sivistyneet rodut aivan varmasti hävittävät ja syrjäyttävät villit rodut kaikkialta maailmasta. Samalla ihmismäiset apinat … epäilemättä hävitetään. Ihmisen ja hänen lähimpien sukulaistensa välinen juopa on tuolloin leveämpi kuin neekerin tai australialaisen ja gorillan [välinen ero] nykyisin, koska se - kuten saatamme toivoa - erottaa kaukasialaistakin sivistyneemmän ihmisen apinoista, jotka ovat alhaisia kuin paviaani.”

Evoluutionistien merkkihenkilöllä ei toisin sanoen ollut kovinkaan valoisa käsitys Australian alkuasukkaista ja muista mustaihoisista.

Darwinin ajatuksilla oli kauaskantoisia seurauksia. Australiassa aboriginaaleja metsästettiin eläiminä ja miltei tapettiin sukupuuttoon. USA:ssa Ota Benga –nimistä pygmiä pidettiin näytteillä aluksi St. Louisin maailmannäyttelyssä (1904) ja myöhemmin Bronxin eläintarhassa, ja monissa maissa rodunjalostuksella pyrittiin eliminoimaan epäsuotuisa aines ihmiskunnasta. Natsi-Saksassa edettiin tässä pisimmälle.

Hiljattain Australian pääministeri Kevin Rudd pyysi alkuperäisväestöltä anteeksi ja mainitsi puheessaan Darwinin vahingollisen vaikutuksen.

Lienee syytä vielä harkita, kannattaako Darwinin päivää viettää.

Voit lukea lisää Darwinin rasismista tästä.


Lähteet:

Darwin, Charles, 1871. (julkaistu uudelleen 1981) The Descent of Man and Selection in Relation to Sex. Princeton: Princeton University Press.

Ham, Ken; Wieland, Carl; Batten, Don. 1999. One Blood: The biblical Answer to Racism. Green Forest: Master Books.

Wieland, Carl. 2008. A sorry day—with an unlikely twist.
http://creationontheweb.com/content/view/5631/