lauantai 12. tammikuuta 2008

”Ei kai älykäs suunnittelija luonut sekundaa?”

Joel Kontinen


”Ei kai älykäs suunnittelija luonut sekundaa” kysyttiin Aamulehden mielipidepalstalla 6. 1. 2008. Kysymyksen esittäjä Irmeli Naumanen tunnusti, ettei hän ole tutustunut luonnontieteisiin perusteellisesti. Kirjoitus osoittaa hänen olevan oikeassa tässä asiassa.

Naumanen arveli, että evoluutioteoriasta on melkoisesti ”loogista, järkiperäistä ja todisteisiin perustuvaa näyttöä.” Todellisuudessa evoluution ”näytöt” ovat parhaimmillaankin kyseenalaisia. Ne eivät missään tapauksessa ole loogisia tai järkiperäisiä.

Evoluutioon uskovien tiedemiesten lähtökohta on jo yleensä ratkaissut, miten he tulkitsevat uuden fossiililöydön.

Naumasen mielestä evoluutiota tukee se, että esimerkiksi eri alueilla elävät elefantit eivät ole samankokoisia. Hän päättelee, että niitä ei ole silti voitu luoda omilla muoteilla eli tehdä jo alun pitäenkin erilaisiksi.

Kreationistit ovat samaa mieltä. Naumanen on sekoittanut evoluution ja luonnonvalinnan.[1] Jumala loi eläimet lajiensa mukaan. Hän loi vain yhden yksilön kutakin lajia. Lisäksi Raamatun käsite laji ei ole yhtä suppea kuin nykybiologian vastaava käsite.

Jumala varusti kunkin lajin mekanismilla, jonka avulla se kykenee selviytymään tietynlaisissa oloissa. Niinpä pitkäkarvainen koira menestyy parhaiten napaseudulla ja lyhytkarvainen taas tropiikissa. Tällä ei ole mitään tekemistä evoluution kanssa, koska geneettinen informaatio ei lisäänny vaan pikemminkin vähenee.

Naumanen ehdotti, että neandertalinihmistä ja mammuttia valettaessa sattui virhe. Todellisuudessa neandertalit eroavat niin vähän Homo sapiensista, että emme kykenisi erottamaan heitä toisistaan. Neandertalinihmiset harjoittivat uskontoa, hautasivat kuolleensa ja olivat kaikesta päätellen hyvin sopeutuneet elämään jääkauden ankarissa oloissa. Mammutit taas olivat elefantin sukuisia kylmään ilmastoon sopeutuneita eläimiä.

Lisäksi Naumanen rinnastaa Raamatun ja esimerkiksi Kalevalan ”maailmansynnytysteoriat.” Tieteellisessä mielessä Kalevalassa ei voi olla teorioita, koska tieto on jo klassisen määritelmänkin mukaan ”hyvin perusteltu tosi uskomus.”

Kalevala voi olla uskomus, mutta se ei ole tosi eikä perusteltu. Raamattu sen sijaan on tosiasioihin perustuva kuvaus ihmiskunnan historiasta, nykyisyydestä ja tulevaisuudesta.

”Tiedettä ei voi mitätöidä vuosituhanten takaisilla myyteillä.” Aivan oikein. Evoluutioajatus juontaa muinaisten kreikkalaisten filosofiasta, jolla ei enää pitäisi olla sijaa tieteessä.

viite:

[1] Kontinen, Joel. 2007. Kuka keksi luonnonvalinnan?(1.11. 2007) http://bwanajoe.blogspot.com/2007_11_01_archive.html/
Lähde:

Naumanen, Irmeli. 2008. Ei kai älykäs suunnittelija luonut sekundaa. Aamulehti 6.1. 2008 B18.