lauantai 19. tammikuuta 2008

Islamilainen Jeesus valkokankaalla


Tämä varjo ei lankea islamilaisessa Jeesus-filmissä. kuva: Answers in Genesis
Joel Kontinen

Mel Gibsonin filmi The Passion of the Christ herätti suurta kiinnostusta kaikkialla maailmassa. Iranilainen ohjaaja Nader Talebzadeh ei kuitenkaan pitänyt elokuvan juonen huipennuksesta, koska hän ei muslimina voi hyväksyä sitä, että Jeesus naulittiin ristille. Niinpä hän päätti kuvata oman versionsa Jeesuksen elämästä.

Talebzadehin filmi Jesus, the Spirit of God palkittiin Italian uskonnollisten filmien festivaleilla vuonna 2007. Filmi seuraa evankeliumien kertomusta Jeesuksen kärsimyksiin saakka, jolloin Jeesus vaihdetaan Juudakseen. Jeesusta esittää vaaleaihoinen ja pitkätukkainen iranilaisnäyttelijä Ahmad Soleimani Nia.

Muslimit arvostavat Jeesusta ja hyväksyvät sen, että Hän teki ihmeitä. Islam pitää Jeesusta suurena profeettana mutta torjuu kristinuskon opetuksen sitä, että Hän on Vapahtaja ja Jumalan Poika. Muslimit pitävät Jeesusta yhtenä viidestä suuresta profeetasta. Heidän mukaansa neljä suurta profeettaa - Nooa, Mooses, Abraham ja Jeesus - lähetettiin maailmaan ilmoittamaan kaikista suurimman profeetan eli Muhammedin tulo. Jeesus ei kuitenkaan ole niin suuri, ettei Häntä saisi kuvata.

Islamilaisen käsityksen mukaan pyhä profeetta ei voinut kärsiä ristinkuolemaa, vaan Jumala vapautti Hänet siitä ja Juudas Iskariot kuoli Hänen puolestaan. Jumala otti Jeesuksen suoraan taivaaseen.

Jeesuksella on shiialaisen käsityksen mukaan vielä valtava tehtävä maailman lopussa: Hän palaa imaami Mahdin kanssa pelastamaan maapallon tuholta.

Hylätessään Jeesuksen jumaluuden islam tulee samalla myös hylänneeksi sovituksen. Muslimilla ei ole ketään, johon hän voisi turvautua saadakseen syntinsä anteeksi. Hänen täytyy vain luottaa siihen, että Allah, Armollinen Armahtaja, olisi hänelle armollinen.

Mutta hän ei voi koskaan olla siitä täysin varma.Lähde:

'Islamic Jesus' hits Iranian movie screens. Google News. 14.1. 2008
http://afp.google.com/article/ALeqM5hEJp8g5Ip07SZM6RoHz9OlRs5zBg