sunnuntai 15. kesäkuuta 2008

Nykyajan lohikäärme uhkasi sukeltajiaKomodonvaraani: aikamme lohikäärme todistaa luomisesta ja syntiinlankeemuksesta

Joel Kontinen

BBC News kertoi hiljattain viidestä eurooppalaisesta sukeltajasta, jotka joutuivat epätavalliseen seikkailuun Indonesiaan kuuluvalla Rincan saarella. Voimakkaat merivirrat huuhtoivat sukeltajat aaltoihin, ja 12 tunnin ajan he joutuivat kamppailemaan haita vilisevässä vedessä.

Viimein he pääsivät rantautumaan autiolle saarelle. Mutta seikkailu jatkui: pian he näkivät Komodonvaraanin rannalla. Viskelemällä isoja kiviä heidän onnistui karkottaa lisko. Sukeltajat saatiin lopulta turvaan.

Komodonvaraani (Varanus komodoensis) elää vain muutamilla Indonesiaan kuuluvalla saarella. Se on suurin elävä lisko ja voi kasvaa yli kolmen metrin pituiseksi ja painaa 120 kiloa. Komodovaraanit ovat vikkeliä, saaliinhimoisia eläimiä, joiden tiedetään tappaneen ja syöneen myös ihmisiä.

Komodot voivat seistä lyhyen ajan takajaloillaan, jolloin ne näyttävät enemmän dinosauruksilta, joskaan niiden etujalat eivät ole niin pieniä kuin esimerkiksi T. rexillä. Komodonvaraanin englanninkielinen nimi on Komodo dragon eli Komodonlohikäärme. Nimi johtunee ainakin osaksi niiden pelottavuudesta ja niiden kyvystä tappaa saaliinsa myrkyllisillä bakteereilla, joita niillä on suussaan.

Evoluution kannattajat hymähtelevät ajatukselle, että ihminen ja dinosaurus tai edes lohikäärme voisivat elää samanaikaisesti, mutta nykyisin vain Uudessa-Seelannissa elävän tuataran tavoin Komodonvaraani tuo mieleen vanhat lohikäärmejutut, joita kerrotaan monissa kulttuureissa. Länsimaissa tunnetuimpia lienee tarina Pyhästä Yrjöstä ja lohikäärmeestä. Lisäksi muutamissa muinaisissa luolamaalauksissa on kuvattu dinosauruksen kaltaisia olentoja.

Vieläkin kiinnostavampi on Pohjois-Englannista löydetty kaiverrus, joka esittää kahta taistelevaa dinosaurusta. Kaiverrus on nähtävissä piispa Richard Bellin hautamuistomerkissä Carlislen tuomiokirkossa. Se on peräisin 1400-luvun lopulta.

Kaiverrus on sikäli yllättävä, että vaikka dinosaurusten luita oli löydetty aiemminkin, sana dinosaurus keksittiin niinkin myöhään kuin vuonna 1841, jolloin Richard Owen nimitti suuret olennot hirmuliskoiksi. Mutta kun piispa Bell kuoli vuonna 1496, kenenkään ei olisi pitänyt tietää, miltä dinosaurus näytti. Tästä huolimatta kaiverretut eläimet muistuttavat suuresti dinosauruksia, joita näemme tiedelehtien sivuilla.

Näyttää siltä, että todellisuus on ihmeellisempi kuin kuvittelemmekaan. Todellisessa elämässä Genesis luomisineen ja syntiilankeemuksineen alkaa näyttää huomattavasti uskottavammalta kuin evoluutio miljoonine vuosineen.

Lähteet:

Bell. Philip. 2003. Bishop Bell’s Brass Behemoths! Creation 25:4, 40-43. Voit lukea jutun tästä.

How dangerous is a Komodo dragon? BBC NEWS. 9 June 2008. http://news.bbc.co.uk/2/hi/uk_news/magazine/7443648.stm

Lue tuatarasta lisää tästä.