sunnuntai 4. toukokuuta 2008

Dinosaurus, joka ei kuollut sukupuuttoonTuatara. Kuva: Wikipedia


Joel Kontinen

Tuatara (Sphendon punctatus) on erikoinen matelija, joka elää vain Uudessa-Seelannissa. Sitä kutsutaan monesti eläväksi dinosaurukseksi. Tuatara on vastustanut menestyksekkäästi sekä sukupuuttoon kuolemista että muutosta. Tautara on Sphehodontia-lahkon ainoa elossa oleva matelija. Evolutionistit uskovat, että se eli varhaisten dinosaurusten kanssa samaan aikaan triaskaudella noin 200 miljoonaa vuotta sitten.

Hiljattain tutkijat huomasivat yllättävän piirteen tuatarassa. David Lambert kollegoineen Allan Wilson Centre for Molecular Ecology and Evolutionissa analysoi DNA sekvenssiä, jonka he löysivät 8000 vuotta vanhoiksi arvioiduissa tuataran luissa.

Lambertin ryhmä julkaisi löytönsä Trends in Genetics –lehdessä. EurekAlertin ja LiveSciencen mukaan heidän löytönsä olivat ällistyttäviä. “Tuataralla molekyylitason evoluutionopeus oli suurempi kuin mitä koskaan on mitattu”, professori Lambert sanoo EurekAlertin mukaan.

Lambertin tutkimus viittaa siihen, että tuataran evoluutio on nopeampaa kuin esimerkiksi luolakarhun, leijonan, härän tai hevosen.

Miten siis eläin, joka ei ikäkausiin ole osoittanut minkäänlaista muutosta, voi muuttua nopeammin kuin monet muut eläimet? Professori Lambert sanoo: “Molekyylitason evoluutio ei ollut sidoksessa morfologiseen evoluutioon.” Toisin sanoen: sisäinen muutos eli molekyylitason muutos ei korreloi sen kanssa, mitä näemme ulkopuolella.

Evoluutioteoria joka tapauksessa ennusti, että hidas ulkoinen muutos tai muutoksen puute korreloisi molekyylitasolla hitaaseen muutokseen tai muutoksen puutokseen. Sen sijaan, että elävä dinosaurus tukisi uusdarvinistista molekyylistä mieheen –evoluutiota, tämäkin elävä fossiili osoittaa, että teoriassa on vakavia puutteita.

Muiden elävien fossiilien, esimerkiksi krokotiilin, sotilasmuurahaisen, torakan, varsieväkalan ja mollukkiravun tavoin tuatara vastustaa sitkeästi sellaista muutosta, jota uusdarvinistinen evoluutio epätoivoisesti tarvitsisi.

Jotkin eläinlajit ovat muuttuneet ällistyttävästi historian saatossa. Koira (Canis lupus familiaris), joka von Linnèn luokittelun mukaan kuuluu samaan lajiin kuin susi (Canis lupus), näyttää olevan hyvin muutoskykyinen. Kääpiöpinserin ei arvelisi kuuluvan samaan lajiin tanskandoggin kanssa.

Mutta koiranjalostus ei saa aikaan sellaista muutosta, jota uusdarvinismi tarvitsisi. Koirat pysyvät muutoksista huolimatta koirina.

Eikä myöskään se DNA:n muutos, joka on mitattu tuatarassa. Kerran tuatara, aina tuatara.

Lue mollukkiravusta lisää tästä.

Iänmääritysmenetelmistä: tästä.

Lähteet:

Fastest Evolving Creature is 'Living Dinosaur'. LiveScience 26 March 2008. http://www.livescience.com/animals/080326-fastest-tuatara.html

Tuatara, the fastest evolving animal. New DNA research has questioned previous notions about the evolution of the tuatara. EurekAlert 20 March 2008. http://www.eurekalert.org/pub_releases/2008-03/cp-ttf032008.php