sunnuntai 11. toukokuuta 2008

Dinosaurusten aikakaudella elänyt lintu löytyi KiinastaTälle julisteelle täytyisi tehdä jotain


Joel Kontinen

Dinosaurusten aikakaudella elänyt nykylinnun näköinen fossiili on löydetty Kiinasta. National Geographic Newsin mukaan kiinalaiset ja brittiläiset paleontologit löysivät linnun, joka sai nimen Eoconfuciusornis zhengi eli “Kungfutse -linnun aamunkoitto”, Pohjois-Kiinan Hebein maakunnasta.

Hämmästyttävän hyvin säilynyt lintu löytyi järven rannalta. Eoconfuciusornis kohtasi kaikesta päätellen vetisen kuoleman järvessä ja painui nopeasti pohjamutaan ja fossiilistui. Sillä oli täysin kehittyneet siivet ja symmetriset pyrstösulat aivan kuten nykylinnuilla. Nämä yksityiskohdat painautuivat selvästi kiveen värineen päivineen. “Eoconfuciusornis on säilynyt erikoisen hyvin, koska fossiilista näkyy niin paljon yksityiskohtia,” sanoo tutkimuksen päätekijä Zhang Fucheng, joka työskentelee professorina Beijing Institutessa.

Eoconfuciusornis zhengi, jonka iäksi on arvioitu 131 miljoonaa vuotta evolutionistien mittakaavalla , on yksi kaikkein aikojen vanhemmista lintufossiileista. Aivan kuten sitä vanhemmaksi arvioitu “Jurakauden lintu” Archaeopteryx, se oli vahva lentäjä ja kykeni luultavasti laskeutumaan puun oksalle.

Uusin tutkimus, joka julkaistiin Science in China –lehdessä, heittää synkän varjon dinosta-linnuksi -hypoteesin ylle. Hypoteesi on viime vuosina ollut välillä kiivankin keskustelun kohteena.

Monet luonnontieteelliset museot yhä markkinoivat ajatusta, jonka mukaan linnut ovat dinosaurusten jälkeläisiä. Esimerkiksi The American Museum of Natural Historyssä on iso juliste, joka sanoo lintujen olevan dinosauruksia.

Jotkut tiedemiehet väittävät, että nykylinnut ilmaantuivat “vasta” 60 miljoonaa vuotta sitten eli viitisen miljoonaa vuotta dinosauruksen joukkokuoleman jälkeen. Mutta hiljattain Joseph Brown ja hänen tutkimusryhmänsä julkaisivat BMC Biology –lehdessä tutkimuksen, jossa he tarkastelivat mutaationopeuksia molekyylikellon avulla ja päätyivät siihen, että nykylintujen on täytynyt elää jo dinosaurusten aikakaudella.

Eoconfuciusornis zhengin löytäminen tukee tätä näkemystä. Näyttää siltä, että luonnontieteiden museoiden pitäisi poistaa julisteet, joissa väitetään lintujen olevan dinosauruksia.

Lue lisää linnuista ja dinosauruksista tästä , tästä ja tästä.

Lähde:

Platt, Kevin Holden. 2008. Dino-Era Bird Fossil Found; One of Oldest Known. National Geographic News . 6.5.2008