perjantai 16. toukokuuta 2008

Dinosaurustutkija: Antikreationistit ovat tiedeopetuksen suurin vihollinen USA:ssaDinosaurustutkija Robert Bakker. Kuva Wikipediasta


Joel Kontinen

Luonnontieteiden opetuksesta on viime aikoina keskusteltu kiivaasti USA:ssa ja muuallakin, varsinkin Expelled: No Intelligence Allowed -filmin jälkimainingeissa. Ben Steinin dokumenttifilmi osoitti, että darvinisteilla on monopoli niin tutkimuksessa kuin luonnontieteiden opetuksessakin eivätkä he suvaitse minkäänlaista kritiikkiä. Kuten oli odotettu, monet tunnetut uusdarvinistit, esimerkiksi Richard Dawkins ja P. Z. Myers, reagoivat aggressiivisesti filmiin.

Hiljattain eräs tunnettu paleontologi liittyi keskusteluun. Hänen näkemyksensä olivat varsinainen yllätys.

Tohtori Robert T. Bakker on tunnetuimpia dinosaurustutkijoita. Hänet tunnetaan etenkin kirjasta The Dinosaur Heresies (1986). Hän on Houston Museum of Natural Sciencen paleontologian kuraattori ja Coloradossa sijaitsevan Morrison Natural History Museumin johtaja. Hiljattain Brian Switek haastatteli häntä ja julkaisi heidän keskustelunsa Laelaps Science Blogissa.

Sähköpostihaastattelussa Bakker sanoi, että hänen mielestään “äänekkäät, kirkuvat, elitistiset antikreationistit” ovat tiedeopetuksen suurin vihollinen USA:ssa. Hän selitti, että hän tarkoitti Richard Dawkinsia ja tämän kollegoja. Hän kutsui heitä über-darvinisteiksi eli yli- darvinisteiksi. Hänen mukaansa he loukkaavat kaikkia uskonnollisia traditioita ylimielisellä asenteellaan.

Bakker lienee ajatellut lähinnä Dawkinsin kirjaa The God Delusion (suom. Jumalharha), joka on synnyttänyt kohtalaisen myrskyn. Se on myös inspiroinut keskustelijoita kumoamaan Dawkinsin teesit. Esimerkiksi David Berlinskin vastikään ilmestynyt The Devil’s Delusion osoittaa ateistien lähtökohdan ja näkemysten epäloogisuuden.

Switek haastatteli Bakkeria jo ennen Expelled: No Intelligence Allowed –filmin ensi-iltaa (18.4.). Bakkerin näkemykset ovat kiinnostavia, koska hän ei ole kreationisti ainakaan sanan varsinaisessa merkityksessä eikä hänellä ole yhteyksiä intelligent design –liikkeeseen. Hän tuntuu suosivan jonkinlaista teististä evoluutiota eli näkemystä, jonka mukaan Jumala käytti evoluutiota luomiskeinonaan (lue teistisestä evoluutiosta tästä ). Siitä huolimatta hänen näkemyksensä luonnontieteiden opetuksesta näyttäisivät olevan varsin lähellä sitä, mitä juutalainen Ben Stein sanoo Expelled-filmissä.

Perimmäiset kysymykset ovat monesti varsin sensitiivisiä. Bakkerin lausunto onkin synnyttänyt jonkin verran kiivaastakin vastakaikua blogosfäärissä.

Lue lisää Expelled-filmistä tästä ja , tästä. ja tästä.

Lähde:

Switek, Brian. 2008. Paleontological Profiles: Robert Bakker. Laelaps. http://scienceblogs.com/laelaps/2008/04/paleontological_profiles_rober.php