lauantai 8. maaliskuuta 2008

YLE: Darvinistit sortavat toisinajattelijoita
Joel Kontinen

Suomessa valtamedia on jo pitkään suhtautunut varsin nuivasti evoluutiokritiikkiin. Viime aikoina on tosin ollut havaittavissa hienoista muutosta. Esimerkiksi Aamulehti julkaisi viime kesänä pari professori Matti Leisolan artikkelia älykkäästä suunnittelusta vastapainoksi lehden yleensä evoluutiota markkinoivaan linjaan. Tavallisesti media on kuitenkin edelleenkin pitänyt evoluutiota kiistämättömänä totuutena.

Yleisradion ruotsinkielinen kanava Radio Vega tiistain 4.3. kello 17:n uutis- ja ajankohtaislähetys poikkesi edukseen tästä linjasta. Toimittaja Katarina Andersson kävi katsomassa Ben Steinin uutuuselokuvan Expelled! No Intelligence Allowed ennakkonäytöksen ja raportoi näkemästään ja kuulemastaan varsin objektiivisesti. Andersson haastatteli molempiin leiriin kuuluvia ihmisiä. Ohjelmasta jäi se käsitys, että filmi on varsin hyödyllinen kannanotto tieteen tekemiseen.

Filmin piti alun perin valmistua Charles Darwinin syntymäpäiväksi (12.2.) mutta lievän myöhästymisen vuoksi se tulee USA:ssa elokuvateattereihin vasta huhtikuussa.

Ben Stein on Yhdysvalloissa hyvin tunnettu näyttelijä, joka aikoinaan kirjoitti Richard Nixonin ja Gerald Fordin puheet. Stein sai kipinän Expelled! –elokuvan tekemiseen kuultuaan, että evoluution kannattajat sortavat ja vaimentavat toisinajattelijoita. Filmissä kerrotaan tiedemiehistä ja opettajista, jotka menettivät työnsä uskaltaessaan julkisesti epäillä evoluutiota. Darvinismi esitellään dogmaattista oppia kiivaasti puolustavana sortokoneistona, joka ei suvaitse minkäänlaista kritiikkiä.

Voit lukea lisää filmistä suomeksi tässä.

Ja katsoa englanninkielisen trailerin tässä.