keskiviikko 26. maaliskuuta 2008

Expelled on blogosfäärin ykkösaiheTämä filmi kuohuttaa tunteita


Joel Kontinen

Ben Steinin filmi Expelled: No Intelligence Allowed on noussut Internetin kuumimmaksi aiheeksi. Expelled dokumentoi, miten darvinistit sortavat ja uhkailevat tiedemiehiä ja luonnontieteen opettajia, jotka uskaltavat edes ehdottaa, että kaikki olevainen ei ole syntynyt ja kehittynyt itsestään.

Darvinistit ovat tuohtuneet filmistä. Richard Dawkins, jota haastatellaan elokuvassa, pääsi Minneapoliksessa livahtamaan vain kutsuvieraille suunnattuun ennakkonäytökseen. Dawkins turvautui pieneen kepposeen: hän ilmoitti etunimekseen Clinton. Hän ei sinänsä valehdellut, koska hänen koko nimensä on Clinton Richard Dawkins.

Toinen älykkään suunnittelun kiivas vastustaja PZ Myers ei päässyt katsomaan Expellediä ja kirjoitti kirpeän vastalauseen Panda's Thumb –foorumiin. Myers vaati, että älykkään suunnittelun kannattajia tulee vastustaa vanhurskaalla raivolla, potkia heitä takamuksiin, ja monille opettajille ja koululautakunnan jäsenille tulee järjestää julkiset potkut.

On varsin erikoista, että ateisti puhuu avoimesti vanhurskaasta raivosta. Vanhurskaus on sentään juutalais-kristillinen käsite. Luulisi, että evoluution kannalta olisi yhdentekevää, mitä ihminen uskoo.

Filmin tuottaja Mark Mathis totesi Myersin ja kumppanien reaktiosta: ”Nämä miehet osoittavat suosiotaan, kun professoreja kaikkialla maassa [USA:ssa] potkitaan pois virastaan ja pysyvästi karkotetaan ammatistaan vain sen vuoksi, että he mainitsevat älykkään suunnittelun.”

Virkansa menettäneet tiedemiehet ovat julkisuudessa antaneet huomattavasti maltillisempia lausuntoja kuin Myers.

Expelled dokumentoi, miten darvinistit vaarantavat akateemisen vapauden. Filmi kannattaisi ehdottomasti näyttää myös Suomessa.

Lue lisää filmistä tästä ja tästä .


Lähde:

EXPELLED Controversy Top Issue in Blogosphere. Premise Median lehdistötiedote. http://www.businesswire.com/portal/site/google/?ndmViewId=news_view&newsId=20080325006175&newsLang=en