perjantai 6. kesäkuuta 2008

Viikon sananlasku: Nikottelet, koska olet kalaTaitelijan näkemys Tiktaalik roseasta. Kuva: Wikipedia


Joel Kontinen

Toimittaja Vesa Vanhalakka repäisi Aamulehdessä näyttävän otsikon vanhasta kalasta. Kun Nature julkaisi Ellesmeren saarelta Pohjois-Kanadasta löydetyn Tiktaalikin huhtikuussa 2006, lehdet suorastaan kilpailivat, mikä niistä keksii lennokkaimman jutun ”kävelevästä kalasta”, jota mainostettiin maaeläinten ja kalojen välimuodoksi. Vanhalakka jatkaa tätä trendiä, joskin hieman myöhässä. Hän selostaa tiedekolumnissaan Tiktaalikin löytäjän Neil Shubin kirjaa Your Inner Fish: A Journey into the 3.5 –Billion Year History of the Human Body.

Shubin on Chicagon yliopiston anatomian professori. Hän uskoo Richard Dawkinsin tavoin, että lajit muuttuvat hitaasti miljoonien vuosien aikana toisiksi lajeiksi. Kirjasta käy ilmi, että hän inhoaa ajatusta, että kaiken taustalla on älykästä suunnittelua. Hänen tavoitteenaan onkin saada lukijansa vakuuttumaan, että heitä ei ole luotu, ei ainakaan älykkäästi.

Shubinin mukaan olemme kaikki kalojen sukua. Nikottelemme, koska olemme kaloja. Meissä on surkastumia ja vikoja, koska meitä ei ole luotu, vaan evoluutio on jättänyt meihin tarpeettomia osia. Näyttäisi siis olevan varsin tieteellisen objektiivista tekstiä. Shubin jatkaa darvinistien tunnettua argumentointiketjua: Jumala ei ole millään voinut luoda elintä x, joten evoluution on täytynyt tehdä se. Evolutionistit Darwinista Dawkinsiin ovat käyttäneet ja yhä käyttävät samanlaisia teologisia argumenttejä.

Kun tieteelliset näytöt uupuvat, darvinistien on keksittävä jotain muuta, etteivät tosiasiat pääse pilaamaan hyvää teoriaa. Vanhalakkka joka tapauksessa pitää Shubinin kirjaa mainiona.

Vanhalakka päättelee, että Tiktaalik ”oli kala, joka pystyi tekemään punnerruksia.” Löydetty fossiili ei ainakaan tue tätä hypoteesia. On syytä muistaa, että Tiktaalik roseae kuuluu samaan varsieväisten (Sarcopterygii) luokkaan kuin Latimeria chalumnae, joka on fossiliiaineiston perusteella ajoitettu 380 miljoonaa vuotta vanhaksi eli osapuilleen yhtä vanhaksi kuin Tiktaalik (383 miljoonaa vuotta).

Latimerian oletettiin kuolleen sukupuuttoon 80 miljoonaa vuotta sitten, mutta vuodesta lähtien 1938 niitä on löydetty parisataa yksilöä elävänä. Myös Latimerian piti olla välimuoto.

Evolutionistien kannalta on tosin valitettavaa, että Latimeria ei käytäkään eviään pohjassa kävelemiseen vaan uimiseen. Kuten anatomian professori David Menton toteaa, varsieväkalojen on ”havaittu uivan takaperin, ylösalaisin ja jopa seisovan päällään! … ne kieltäytyvät ehdottomasti kävelemästä maalla tai meressä.”

Tiktaalikiin liittyy samanlaisia odotuksia kuin Latimeriaankin. Mutta vaikka se saattoi kiskoa itsensä vedestä, sen ”jalat” eivät olisi kannattaneet sen painoa maalla.

Nykyisinkin keuhkokalat (Dipnoi) pystyvät jonkin aikaa elämään kuivalla maalla olematta silti välimuotoja. Kaiken kaikkiaan Tiktaalikiin liittyvä kohu on pikemminkin esimerkki darvinistisesta tarinoinnista kuin vakavasti otettavasta tieteellisestä löydöstä.


Lisätietoa:

David Menton ja Jonathan Sarfati ovat kirjoittaneet Tiktaalikista englanniksi.Lähteet:

Menton, David N. 2007. Tiktaalik and the fishy story of walking fish part 2. Answers in Genesis. (23. 5.).

McKie, Robin. 2008. So who are you calling fish-face? Guardian (10.2. 2008 ) http://books.guardian.co.uk/reviews/scienceandnature/0,,2255242,00.html

Sarfati, Jonathan. 2007. Tiktaalik—a fishy ‘missing link’. Journal of Creation 21:1, 53-57.


Vanhalakka, Vesa. 2008. Nikottelet, koska olet kala. Aamulehti 4.6. B27.