maanantai 21. heinäkuuta 2008

David Berlinski haastaa militantit ateistit uudella kirjallaan


Joel Kontinen

Militantit ateistit ovat jättäneet bunkkerinsa ja ryhtyneet taisteluun uskontoa vastaan kirjoissaan. Richard Dawkins, Sam Harris, Daniel Dennett ja Christopher Hitchens eivät ole piilottaneet uskonsa puutetta.

David Berlinski ottaa militanttien ateistien haasteen vastaan uutuuskirjassaan The Devil’s Delusion: Atheism and its Scientific Pretensions ja osoittaa näiden näkemysten epäloogisuuden. Berlinski, Ranskassa asuva juutalainen filosofi ja matemaatikko, on kirjoittanut kirjan, joka on helppolukuinen, terävä ja syvällisen oivaltava.

Berlinski, joka on väitellyt tohtoriksi Princetonin yliopistossa, osoittaa, ettei kukaan ole koskaan kyennyt todistamaan, ettei Jumalaa ole olemassa. Militanttien ateistien yritykset kertovat enemmän heidän uskonsa ja tietonsa puutteesta kuin mistään muusta.

Kirja on herkullista luettavaa. Berlinski kohdistaa sanan säilänsä monesti darvinistiseen evoluutioon, joka näyttää olevan nykyateismin olemassaolon edellytys. Berlinski lainaa kirjassaan useaa evolutionistia. Esimerkiksi Robert Carroll tunnustaa: “Valtaosa fossiiliaineistosta ei tue tiukan gradualistista näkemystä” evoluutiosta. Berlinski lisää: “ ‘Tiukan gradualistinen' näkemys on juuri se, mitä Darwinin teoria vaatii: se on teorian sydän ja sielu.” (sivu 189)

Myöhemmin Berlinski toteaa: “Vaikka Darwinin teoriaa verrataan monesti matemaattisen fysiikan suuriin teorioihin sillä perusteella, että evoluutio on yhtä hyvin todennettu kuin painovoima, hyvin harvojen fyysikkojen on kuultu toteavan, että painovoima on yhtä hyvin todennettu kuin evoluutio. He tietävät paremmin eivätkä ole typeriä." (sivu 191)

The Devil’s Delusion osoittaa ennen kaikkea, että ateistien perusolettamukset ovat epäloogisia. Vaikka en olekaan hänen kanssaan samaa mieltä Raamatun erehtymättömyyydestä - pidän Raamattua myös tieteellisesti luetettavana – suosittelen Berlinskin kirjaa kaikille, jotka ovat kiinnostuneita perimmäisistä kysymyksistä.

Lähde:

Berlinski, David. 2008. The Devil’s Delusion: Atheism and its Scientific Pretensions. New York: Crown Forum.