perjantai 11. heinäkuuta 2008

Timanttien yllättävä sanoma


Kuva; Mario Sarto, CC BY-SA 3.0. Timantti voi hyvinkin olla kreationistin paras ystävä. Kuva Wikipediasta.


Joel Kontinen

Itä-Suomesta löydetty timanttiesiintymä sai Aamulehden yhdistämään timantit vuosimiljardeihin. Lehden mukaan ikivanhasta (2,5 miljardia vuotta) kallioperästä voi hyvinkin löytyä timantteja niin runsaasti, että Suomeen tulee timanttibuumi.

Koto-Suomemme tarvitseekin kipeästi uutta teollisuutta. Vuosimiljardeilla ei tämän kanssa ole kuitenkaan mitään tekemistä. Timanttien todellinen sanoma kertoo, että miljardeja vuosia ei ole koskaan ollutkaan.

Kolme vuotta sitten päättynyt luomiseen uskovien tiedemiesten RATE (Radioisotopes and the Age of The Earth) -tutkimushanke tuotti kiinnostavia tutkimustuloksia.

Tutkiessaan timantteja tohtori John Baumgarder löysi niistä hiili-14:ää. C-14 on hiilen epävakaa isotooppi, jonka puoliintumisaika on 5 730 vuotta. Miljoonien vuosien ikäisiksi arvioiduissa timanteissa ei pitäisi olla lainkaan C-14:ää.

Kaikissa Baumgardein tutkimissa timanteissa oli C-14:ää selvästi havaittavia määriä. Baumgardnerin tutkimus osoittaa toisin sanoen kiistattomasti, että tutkitut timantit voivat olla enintään 55 700 vuotta vanhoja.

Jotkut skeptikot ovat olettaneet, että timanttien hiili-14 –pitoisuus johtuisi mittauslaiteen taustasäteilystä. Tämä ei voi pitää paikkaansa, koska AMS- eli kiihdytinmassaspektrometrimenetelmä ei mittaa taustasäteilyä vaan laskee atomit.

Näin ollen timantti voi hyvinkin olla kreationistin paras ystävä.

Voit lukea hiili-14:stä lisää tästä. C-14:ää selostetaan jutun loppupuolella.Lähteet:

DeYoung, Don. 2005. Thousands… Not Billions. Green Forest, AR: Master Books.

Ekholm, Virpi. 2008. Suurten kaivosten ehtyminen toi timanttibuumin Suomeen. Aamulehti 11.7., A5.

Sarfati, Jonathan. 2006. Diamonds: a creationist’s best friend. Radiocarbon in diamonds: enemy of billions of years. Creation 28:4, 26-27. Lue tästä.

Vardiman, Larry. 2008. Diamonds May Be a Creationist’s Best Friend. Acts & Facts 37:8, 6. (June 2008) Institute for Creation Research.