lauantai 12. heinäkuuta 2008

Kristillinen lehti ylistää evoluutiotaSukulainen? Kuva Wikipediasta.

Joel Kontinen

Third Way on Isossa-Britanniassa ilmestyvä kristillinen lehti, joka sijoittuu ideologisesti konservatiivisten ja liberaalien näkemysten välimaastoon. Hiljattain lehti julkaisi biologi Denis Alexanderin jutun, jossa hän kehotti kristittyjä ylistämään evoluutiota.

Tohtori Alexander on teistinen evolutionisti. Hän ei pidä siitä, että kreationistit yrittävät saada kristityt hylkäämään evoluution. Hän pitää näiden hanketta darvinismiä vastustavana ristiretkenä. Hän painottaa, että esimerkiksi Benjamin Warfield, James Orr ja monet muut 1800-luvun lopun ja 1900-luvun alun kristityt johtajat hyväksyivät evoluution. Hänen mielestään darvinismin vastustaminen on tuore ilmiö.

Alexanderin tiedot ovat tältä osin varsin puutteellisia. Todellisuudessa sekä jotkut tiedemiehet, esimerkiksi Lordi Kelvin, ja monet huomattavat kirkonmiehet vastustivat evoluutiota jo 1850-luvulta lähtien.

Alexander lainaa kirjoituksessaan tunnettuja ateisteja. Daniel Dennetin mielestä evoluutio tuhoaa olemassaolon tarkoituksen. Richard Dawkinsin mukaan ”Darwin mahdollisti älyllisesti tyydytetyn ateismin.”

Tohtori Alexander neuvoo, että meidän ei silti pitäisi antaa ateistien kidnapata evoluutioteoriaa, koska se vain selittää, miten luonnon monimuotoisuus sai alkunsa. Hänen mukaansa se ei ole ristiriidassa kristinuskon luomisopin kanssa, koska Raamattu vain kertoo, miksi kaikki olevainen on olemassa.

Pohjimmiltaan evoluutio on pyrkimys tehdä Jumala tarpeettomaksi, joten ei ole kovinkaan ihmeellistä, jos ateistit ovat ihastuneet siihen. Teistisen evoluution kannattajat eivät jostain syystä tunnu käsittävän tätä.

Alexander pitää 1. Mooseksen kirjan alkulukuja syvällisenä teologisena esseenä. Vaikka Aadamin ja Eevan luominen on hänen mukaansa kuvaannollista kieltä, emme voisi ymmärtää Raamattua ilman sitä.

Alexanderin tulkinta luomisesta eroaa tyystin Jeesuksen ja Uuden testamentin kirjoittajien näkemyksestä. Jeesus piti esimerkiksi Aadamia, Abelia ja Nooaa todellisina henkilöinä ja vedenpaisumusta historiallisena tapahtumana.

Ensi vuosi on evolutionistien juhlavuosi. Charles Darwinin syntymästä tulee kuluneeksi 200 vuotta ja Lajien synnyn julkaisemisesta 150 vuotta. Alexanderin mielestä myös kristittyjen tulisi osallistua juhlintaan.

Niin he tekevätkin - omalla tavallaan. Esimerkiksi Creation Ministries International tekee parhaillaan dokumenttifilmiä, jossa seurataan Charles Darwinin jalanjäljissä. Elokuva osoittaa Darwinin olleen väärässä.

Evankeliumi evoluution mukaan on kaikkea muuta kuin ilosanoma. Se on kertomus, jossa ei ole tilaa synnille eikä sovitukselle. Kaikkivaltiaalla Jumalalla ei ole mitään tekemistä sen kanssa.


Lisätietoa:

Creation Ministries Internationalin Creation-lehti ilmestyy nykyisin myös Suomeksi. Lehden nimi on Luominen.

Lähde:

Alexander, Denis. 2008. Viva la evolution. Third Way. http://www.thirdwaymagazine.com/334