torstai 24. heinäkuuta 2008

Miksi ateistit turvautuvat teologisiin argumentteihin?Nyt minä syön bambua. Kuva Wikipediasta


Joel Kontinen

Muutama päivä sitten eräs Isossa-Britanniassa asuva ateisti, jota voinemme kutsua Beniksi, hermostui kirjoituksiini, varsinkin tähän ja tähän. Benin teesit rakentuivat kahden olettamuksen varaan: (a) evoluutio on faktaa ja (b) kaikki, jotka epäilevät evoluutiota, tekevät sen uskonnollisista syistä.

Benin palaute on varsin kiinnostavaa. Hän turvautuu teologisiin argumentteihin. Meidän ei tosin pitäisi hämmästyä tätä, koska evolutionistit aina Darwinista lähtien Gould kautta Dawkinsiin saakka käyttivät ja yhä käyttävät teologisia argumentteja puolustaessaan evoluutiota. Hiljattain New Scientist myös liittyi tähän ihanaan kuoroon.

Ben esimerkiksi kirjoitti: “ Älykkään suunnittelun käsite ei yleensä pysty selittämään, miksi näemme luonnossa niin paljon ällistyttävän huonoa suunnittelua.” Hän myös väitti, että ihmisen silmän “nurinpäin tehty johdotus” heikentää näköä ja on saanut aikaan “sokean pisteen”.

“Ällistyttävän huono suunnittelu” on vahva väite, mutta tarkempi tarkastelu osoittaa sen silkaksi spekulaatioksi. Vaikka elämmekin langenneessa maailmassa, useimmat pandat näyttävät pystyvän vallan hyvin tarttumaan bambuun ”huonosti suunnitellulla” peukalollaan. Joku saattaisi vaikka kysyä, miksi ihmeessä tiedemiehet niin usein yrittävät jäljitellä esimerkiksi gekon jalkaa ja luomakunnan muita ihmeellisyyksiä.

Ihmisen silmä on todellisuudessa parempi kuin mikään kamera. Richard Dawkins väitti, että silmämme on suunniteltu huonosti, mutta silmälääkärit ovat kerta toisensa jälkeen osoittaneet, että hän erehtyi ja pahasti.

Mutta kysymys kuuluu: Miksi ateistit turvautuvat teologisiin argumentteihin puolustaessaan evoluutiota? He rikkovat juuri sitä sääntöä, jonka he itse ovat asettaneet. Richard Lewontin sanoo, että tiedemiehet keksivät ehdoin tahdoin perustelemattomia juttuja siitä, miten lajit kehittyivät, koska he ovat sitoutuneet materialismiin. He pitävät kannastaan kiinni, koska he ”eivät voi päästää Jumalan jalkaa ovenväliin.”

“Huono suunnittelu” on argumentti, joka rikkoo tämän säännön. Sillä ei pitäisi olla mitään tekemistä tieteen kanssa.

Näyttää siltä, että jotkut ateisti-darvinistit yrittävät sekä pitää mansikkakakkunsa että syödä sen jättämättä muille edes suupalaa.

Lähteet:

Catchpoole, David and Jonathan Sarfati. 2006. Creation Ministries International. Excellent Eye
Better than any camera—the eye’s response to light.


Lewinton, Richard. 1997. Billions and billions of demons. The New York Review of Books, p. 31, (9 January 1997).