torstai 18. syyskuuta 2008

Vatikaani muistaa Charles DarwiniaPaavi Benedictus XVI. Kuva: Wikipedia/ Fabio Pozzebom, Agência Brasil


Joel Kontinen

Charles Darwinin syntymästä tulee ensi vuonna kuluneeksi 200 vuotta ja Lajien synnyn julkaisemisesta 150 vuotta. Evoluution kannattajille vuosi 2009 tarjoaa monia tilaisuuksia, joissa he voivat esitellä Darwinin ajatuksia suurelle yleisölle.

Kaksi katolista yliopistoa, Vatikaanin yliopisto (Pontifica Universitas Gregoriana) ja yhdysvaltalainen Notre Damen yliopisto järjestävät ensi maaliskuussa Roomassa tiedekonferenssiin, jossa biologista evoluutiota tarkastellaan ainakin ennakkotietojen mukaan kriittisesti.

Vatikaani on suhtautunut evoluutioon epämääräisen myönteisesti. Vuonna 1996 Paavi Johannes Paavali II sanoi, että Charles Darwinin evoluutioteoriat ovat pohjimmiltaan perusteltuja, kunhan otetaan huomioon, että Jumala on Luoja. Hän myös sanoi, että evoluutio on enemmän kuin hypoteesi.

Benediktus XVI on julkaissut kirjan luomisesta ja evoluutiosta. Hän on korostanut, että evoluutio ei ole ehyt, tieteellisesti todistettu teoria ja että materialistinen evoluutio ei ole ainakaan koko totuus.

Benediktus on myös myöntänyt, että monet tieteelliset seikat puhuvat evoluution puolesta, mutta evoluutio ei kykene antamaan vastausta suureen filosofiseen kysymykseen eli siihen, mistä kaikki on saanut alkunsa. Hänen mukaansa evoluution ja luomisen välinen kiista on absurdi, koska meillä on todisteita molemmista.

Paavi ei kuitenkaan ole ottanut huomioon, että evoluutio on maailmanselitysmalli, joka pyrkii tekemään Jumalan tarpeettomaksi. Ja kun darvinistista evoluutiota tukevia todisteita tarkastellaan kriittisesti, huomataan, että ne eivät välttämättä tuekaan sitä ikivanhaa kehityshypoteesia, jonka Charles Darwin teki tunnetuksi 150 vuotta sitten, vaan luomista.

Apostoli Paavali kirjoitti Jumalasta ja luomisesta Roomalaiskirjeessä (1:20): ”Hänen näkymättömät ominaisuutensa, hänen ikuinen voimansa ja jumaluutensa, ovat maailman luomisesta asti olleet nähtävissä ja havaittavissa hänen teoissaan.”

Lähteet:

Eddy, Melissa. 2007. Pope says evolution can't be proven. USA Today. http://www.usatoday.com/tech/science/2007-04-12-pope-evolution_N.htm

MSNBC News Services. 2007. Pope: Creation vs. evolution clash an ‘absurdity’. (25.7.)

Vatican information Service. 2008. Congress on evolution to be held in 2009. (16.9.)