lauantai 6. syyskuuta 2008

Ihmisen sukupuuta epäillään taas kerranTämän puun alaoksat ovat vaarassa.


Joel Kontinen

Vuonna 2001 Tšadin aavikoilta löytyi miltei kokonainen pääkallo, joka sai nimen Toumai eli Sahelanthropus tchadensis. Sen iäksi ilmoitettiin 7 miljoonaa vuotta ja sen sanottiin olevan ihmisen esi-isä. Jotkut tiedemiehet ja –naiset eivät kuitenkaan suostuneet uskomaan, että fossiililla olisi mitään tekemistä ihmisen sukupuun kanssa. Kallo oli niin pieni, että fossiili olisi voinut olla korkeintaan 120 senttiä pitkä. He arvelivan sen olleen simpanssi.

Ranskalainen paleontologi Michael Brunei pitää joka tapauksessa kiinni siitä, että Toumai edustaa ajankohtaa, jolloin simpanssi ja hominit olivat juuri eronneet yhteisestä kantamuodosta.

Hiljattain the Proceedings of the National Academy of Sciences julkaisi tutkimuksen, jonka mukaan fossiilin ympärillä ollut maa ajoitettiin 6,8 – 7, 2 miljoonan vuoden ikäiseksi.

Tämä havainto näyttäisi vahvistavan professori Brunein näkemystä. Mutta Alain Beauvilain Pariisin yliopistosta haastaa ajoituksen. Beauvilain on mies, joka löysi kallon. Hän kertoi hiljattain AFP:lle, että toisin kuin mitä Brunei oli vakuuttanut, kallo löytyi irtohiekasta maanpinnan yläpuolelta.

Kommentoidessaan löytöä the South African Journal of Sciencessä Beauvilain sanoi, että kallo on rautapitoisen mineraalin peittämä. Tämä viittaa siihen, että se oli ollut alttiina autiomaan tuulelle ja eroosiolle, jotka sitä paitsi olivat saattaneet myös siirtää sekä löydön ympärillä olevaa hiekkaa että myös itse kalloa. Seitsemän miljoonan vuoden ikä on siis erittäin epäluotettava.

Evoluutiomallissa ihmisen kehitys näyttää siis olevan yhtä liikkuvaa kuin Tšadin autiomaan hiekka.

Radiometrinen iänmääritys ei juurikaan ole menestynyt paremmin. ”Huonot” ajoitukset ovat kiusallisen yleisiä: on käytännössä miltei mahdotonta kontrolloida kaikkia mittaustulokseen liittyviä muuttujia.

Näyttänee siltä, että on aika sanoa jäähyväiset Sahelanthropus tchadensisille.


Lähde:

Physorg. Com. 2008. Finder of key hominid fossil disputes 7-million-year dating. (1. 9.). http://www.physorg.com/news139493724.html