keskiviikko 24. syyskuuta 2008

Vanhalakan valitut virheet

Tämän ”verkkojulkaisun” sivuja voi oikeasti käännellä.

Joel Kontinen

Aamulehden tiedetoimittaja Vesa Vanhalakka raportoi Ison-Britannian tuoreesta tiedeskandaalista. Hänen kolumniinsa oli tosin pujahtanut jokunen virhe, joten lukijat saattoivat saada asioista jokseenkin virheellisen kuvan.

Ensin Vanhalakka kirjoitti professori Michael Reissin sukunimen väärin peräti seitsemän kertaa. Reiss ei silti ole Weiss. Sitten Vanhalakka tiesi kertoa, että ”Weissin” mukaan ”luomisoppi pitäisi ottaa brittikoulujen tiedeopetukseen evoluution rinnalle”.

Professori Reiss ei suinkaan ehdottanut tällaista. Hän on evolutionisti mutta myönsi, että kreationismi eli luomisoppi on maailmankatsomus, jota ei luonnontieteen tunneillakaan saisi vähätellä. Tästä on vielä pitkä matka sen opettamiseen.

Kolumninsa loppupuolella Vanhalakka totesi: ”Verkossa on jo jonkin aikaa ollut luettavissa luomisoppineiden julkaisema ’Suomen ensimmäinen kristillinen luonto- ja tiedelehti’, härskisti tiedettä ja uskomuksia toisiinsa sekoittava verkkojulkaisu Luominen.”

Vaikka jotkin lehden jutuista ovat luettavissa internetissä, Luomisesta painetaan myös paperiversio, jota voi tilata täältä. Australialainen lääkäri Carl Wieland perusti Creation- nimisen lehden 30 vuotta sitten. Creation Ministries Internationalin julkaisema lehti leviää nykyisin 170 maahan. Olen itse lukenut sitä vuodesta 2003. Lehti on oiva vastalääke mediasta vyöryvään darvinistiseen propagandaan.

Luominen on lehti, joka ei sekoita tiedettä ja (darvinistisia) uskomuksia niin kuin Vesa Vanhalakka. Useimmat lehden kirjoittajista ovat alansa huippuasiantuntijoita. Lehden suomenkielisen version julkaisija Erkki Jokisalo on koulutukseltaan farmasian tohtori.

Vesa Vanhalakalla ei ole ollut tapana arvioida evoluutiota kriittisesti. Tiedettä ja uskomuksia hän sen sijaan on sekoittanut jo ennen näitä päiviä. Voit lukea siitä esimerkiksi tästä , tästä , tästä ja tästä.


Lähde:

Vanhalakka, Vesa. 2008. Akatemiapappi nostatti mekkalan. Aamulehti (24.9.), B25.