perjantai 5. syyskuuta 2008

Tuulesta temmattuja väitteitä PlazassaEvoluution kritikointi jaksaa ärsyttää. Kuva: Answers in Genesis


Joel Kontinen

Plaza.fissä bloggaava Panu Höglund käytti USA:n presidentinvaalikampanjaa arvostellakseen evankelisia kristittyjä:

Yhdysvaltain ns. evankeliset piirit - en saa itseäni käyttämään tuota sanahirviötä evankelikaalit, joka on valitettavasti yleistynyt suomalaisessa lehtikielessä - määrittyvät tosin uskonnon kautta, mutta oikeastaan uskonto on vain ideologinen perustelu luokkatietoiselle anti-intellektualismille ja tieteen- ja koulutuksenvastaisuudelle kreationismeineen ja ”ilmastoskeptisismeineen”.

Olen yhdessä asiassa Höglundin kanssa samaa mieltä: Evankelikaali on sanahirviö. Se on suora käännös sanasta evangelical, ’evankeliumin mukainen’, mutta esimerkiksi professori Alister E. McGrathin toimittamassa Modernin teologian ensyklopedian suomalaisessa laitoksessa on kaksi artikkelia, jotka käsittelevät aihetta nimeltä evankelikalismi: ”Evankelilaalinen kristillisyys on protestantismia, jolle on ominaista edellyttää kääntymystä, omistautua Raamatulle ja korostaa sovitusta” (s. 165), kirjoittaa D.W. Bebbington Stirlingin yliopistosta. Termi voitaisiin toki korvata käsitteellä herätyskristillinen.

Kreationismin eli luomisuskon yhdistäminen anti-intellektualismiin sekä tieteen ja koulutuksen vastustamiseen on vanha hatusta vedetty keino. Tunnen useita luonnontieteilijöitä, jotka uskovat Jumalan luoneen maailman kuudessa päivässä noin 6000 vuotta sitten. Kreationismi ei ole estänyt ketään heistä opiskelemasta yliopistossa tai edes väittelemästä tohtoriksi. Useimmat ovat hyvin kiinnostuneita tieteistä. Minullakin on kaksi akateemista loppututkintoa – filosofian maisterin paperit suomalaisesta yliopistosta ja Bachelor of Arts –tutkinto amerikkalaisesta yliopistosta, joten en itsekään suhtaudu kovin nurjasti koulutukseen.

Republikaanien varapresidenttiehdokas Sarah Palin, jota Höglund arvosteli raskaasti, näyttäisi olevan aito kristitty. Samaa ei voida sanoa B. Obamasta, joka ei omien sanojensa usko sitä, mitä Paavali kirjoittaa Roomalaiskirjeen 1. luvun jakeissa 18-31 eli että homoseksualismi on synti. Obama myös kannattaa aborttia ja kuuluu demokraattisen puolueen ääriliberaalisiipeen.

Kuvernööri Sarah Palin on rohkea nainen. Hän on ilmaissut sallivansa darvinistisen evoluution kritikoinnin koulussa. Vaikka varapresidentti ei päätäkään opetuksen sisällöstä, ele jo sinänsä vahvistaa akateemista sananvapautta, joka on luonnontieteissä ollut pahasti hukassa 150 pitkää ja pimeää vuotta.Lähteet:

Bebbington, D.W. 2000. Evankelikalismi Britanniassa. Teoksessa McGrath, Alister E. (toim). Modernin teologian ensyklopedia. Suom. Satu Norja ja Kia-Sammalkorpi-Soini, 164-170.

Riley, Jennifer. 2008. Obama Uses Jesus' Sermon to Bolster Gay Civil Unions. Christian Post(4.3.). http://www.christianpost.com/article/20080304/obama-uses-jesus-sermon-to-bolster-gay-civil-unions.htm