perjantai 22. elokuuta 2008

Vanhoja kuluneita myyttejäNooan arkki oli erittäin merikelpoinen alus.


Joel Kontinen

Aamulehdessä on viime viikkoina keskusteltu samaa sukupuolta olevien parien siunaamisesta. Harri Söderholm, joka opiskelee teologiaa, on kritikoinut siitä, että esimerkiksi Pekka Simojoki ja Asko Alajoki ovat puolustaneet Raamatun arvovaltaa.

Söderholm toistelee vanhoja kuluneita myyttejä tuoreemmassa mielipidekirjoituksessaan. Hänen mukaansa Genesiksen maailmankuva on peräisin babylonialaisesta luomismyytistä. Näin jotkin uskonnonkirjat ovat kuvanneet asiaa, mutta kuvaus perustuu pikemminkin ennakkokäsityksiin kuin tietoon.

Kun esimerkiksi Genesiksen kertomusta Nooan ajan vedenpaisumuksesta verrataan Gilgamesh-eepokseen, huomataan melko pian, kumpi on alkuperäinen versio. Korealaiset laivastoinsinöörit ovat tehneet merikelpoisuuskokeita Nooan arkin mitat täyttävällä aluksella ja todenneet sen olevan erittäin merikelpoinen. Se olisi kestänyt yli 30-metrisiä aaltoja. Gilgamesh-eepoksen kuutionmuotoinen alus sen sijaan uppoaisi pienessäkin tyrskyssä.

Pietarin toisessa kirjeessä (3:2-7) ennustetaan:

Erityisesti tietäkää, että lopun aikoina tulee pilkkaajia, jotka ovat omien himojensa vietävinä. He sanovat pilkaten: "Onko hän muka tullut, niin kuin lupasi? Isämme ovat nukkuneet pois, ja kaikki on entisellään, niin kuin on ollut maailman luomisesta asti." Tieten tahtoen he unohtavat, että jo aikojen alussa olivat olemassa taivaat ja maa, jotka Jumalan sana vedestä ja vedellä loi ja jotka se piti koossa. Vedellä ja sanalla sen ajan maailma myös hävitettiin vedenpaisumuksessa. Ja sen saman sanan varassa ovat nykyiset taivaat ja nykyinen maa tulen tuhoa odottamassa. Niitä säilytetään sitä päivää varten, jona tuomio tulee ja jumalattomat tuhotaan.

Luomisen ja vedenpaisumuksen kiistäjät ovat siis Raamatun mukaan pilkkaajia.

Raamattu jopa puhuu maapallon muodosta. Tämä voi monelle olla yllätys, mutta Jesajan kirjassa kerrotaan, että planeettamme on pyöreä.

Viime vuosien arkeologiset löydöt, esimerkiksi Jeremian kirjassa mainitun Gedaljan sinetin painallus ja Nebu-Sarsekimin savitaulu, Nehemian muuri, Hiskian vesijohto ja Kaifaan hauta osoittavat, että Raamatun kirjoittajat kuvasivat aikaansa ja tapahtumia erittäin tarkasti. Koska skeptikot eivät usko Raamatun olevan todellista historiaa, heidän on tulkittava historia myytiksi.

Söderholm käyttää argumentteja, jotka voisivat hyvinkin olla peräisin Richard Dawkinsilta. Hän mainitsee Joosuan kirjassa mainitun kanaanilaisten surman ja orjuuden hyväksymisen osoituksena Raamatun pimeästä puolesta.

Kanaanilaiset olivat erittäin turmeltuneita. Arkeologiset kaivaukset ovat osoittaneet, että he harrastivat temppeliprostituutiota, uhrasivat lapsiaan ja sekaantuivat eläimiin. Jumala halusi suojella israelilaiset kanaanilaisten vaikutukselta. Luojana Hänellä oli tekijänoikeus myös kanaanilaisiin.

Raamattu opettaa ihmisten tasaveroisuutta, joka perustuu siihen, että ihminen on luotu Jumalan kuvaksi. Kristitty poliitikko William Wilberforce kampanjoi orjakaupan lopettamiseksi Ison-Britannian imperiumista on lopulta onnistuikin siinä.

Näyttää siltä, että kun hylätään Raamatun opetus luomisesta, pian kyseenalaistetaan myös muita oppeja. Jeesuksen ja apostolien opetus perustui Genesikseen. Jeesus esimerkiksi sanoi avioliitosta: ”Mutta jo luomakunnan alussa Jumala loi ihmisen mieheksi ja naiseksi” (Markus 10:6). Kreikassa käytetään sanaa ktisis, ’luominen’, joten tätä ei voida tulkita evoluutioksi.

Jumala ei alussa luonut kahta miestä eikä kahta naista vaan yhden miehen ja yhden naisen. Tähän perustuu Uuden testamentin opetus avioliitosta.


Voit lukea lisää uskon ja järjen suhteesta tästä.


Lähteet:

Samples, Kenneth Richard. 2008. God and Genocide. Connections 10:3, 8-9.

Sarfati, Jonathan. 2006. Noah’s Flood and the Gilgamesh Epic. Creation 28:4, 12-17.

Söderholm, Harri. 2008. Raamatulla voi oikeuttaa monenlaisia asioita. Aamulehti 19.8., B14.