sunnuntai 17. elokuuta 2008

Älykäs suunnittelu uudessa valossa
Raffaello Sanzio: Ateenan koulukunta (n. 1509). Kuva Wikipediasta.


Joel Kontinen

New Scientist on Isossa-Britanniassa ilmestyvä populaari tiedelehti, joka ei viime aikoina ole suhtautunut kovinkaan ystävällisesti älykkään suunnittelun ideaan. Hiljattain julkaistu pääkirjoitus kertoo paljon lehdentekijöiden ennakkoasenteista. Artikkelin lopussa sanotaan:

Kuten Socrates tiesi, todella älykkäät tietävät omien kykyjensä rajat - ajatus, jota ilmeisesti alamme jälleen oppia. Voitaneen sanoa, että älykkään suunnittelun kannattajat ovat ymmärtäneet tämän nurinkurisesti: mitä enemmän havaitsemme universumin mutkikkuutta. sitä selvemmin meidän on todettava, ettei mikään yksittäinen äly olisi voinut luoda sitä.

Näin siis evolutionistit tunnustavat, että universumi näyttää siltä, että se on suunniteltu älykkäästi, mutta se näyttää olevan liian mutkikas, jotta mikään yksittäinen äly olisi voinut luoda sitä.

Richard Dawkins antoi eräälle kirjalleen nimen Climbing Mount Improbable. Nyt näyttää siltä, että New Scientist on epätoivoisesti yrittänyt kiivetä Epätodennäköisyysvuoren rinteitä ylös, mutta polku on osoittautunut jyrkemmäksi kuin mitä Dawkins kuvittelikaan. Lehden toimittajat ovat joka tapauksessa myöntäneet, että (a) universumi on mutkikas ja (b) ja se toimii – ikään kuin se olisi suunniteltu.

Jos suunnittelu ei tiedepiireissä olisi ruma sana, joku voisi jopa päätellä, että koko universumi on suunniteltu, ja vieläpä älykkäästi.
Lähde:

Intelligence isn’t all it’s cracked up to be. New Scientist (6. 8. 2008)
http://www.newscientist.com/channel/opinion/mg19926682.700-intelligence-isnt-all-its-cracked-up-to-be.html

New Scientist on aiemmin myös kritikoinut Genesistä. Olen käsitellyt sitä tässä.