perjantai 15. elokuuta 2008

Solženitsyn: Vapaus on peräisin luomisestaAleksandr Solženitsyn (1918-2008). Kuva Wikipediasta.


Joel Kontinen

Venäläinen kirjailija Aleksandr Solženitsyn, joka kuoli hiljattain 89-vuotiaana, oli tunnettu totalitarismin vastustaja. Saatuaan kirjallisuuden Nobelin palkinnon vuonna 1970, hänet karkotettiin Neuvostoliitosta. Vuonna 1978 hän puhui Harvardin yliopistossa. Solženitsyn totesi: “Varhaisissa demokratioissa, kuten Amerikan demokratiassa sen synnyinaikana, myönnettiin kaikki yksilölliset ihmisoikeudet, koska ihminen on Jumalan luoma. ”

Solženitsyn ajatus heijastaa toisen kuuluisan eurooppalaisen kirjailijan näkemystä. G. K. Chesterton kirjoitti vuonna 1922: “[Yhdysvaltojen]itsenäisyysjulistus perustaa dogmaattisesti kaikki oikeudet siihen, että Jumala loi kaikki ihmiset tasa-arvoiseksi, ja näin onkin oikein, sillä jos heitä ei luotu tasa-arvoiseksi, niin he taatusti kehittyivät epätasa-arvoisesti. Demokratialle ei ole mitään muuta perustaa kuin oppi ihmisen alkuperästä Jumalan luomana.” (What I Saw In America).

Raamatun mukaan meidät on luotu Jumalan kuvaksi (1. Mooseksen kirja 1:27). Uudessa testamentissa Paavali osoittaa selvästi, että kaikki ihmiset polveutuvat yhdestä ihmisestä (Apostolien teot 17:26). Kirjoittaessaan Galatian seurakunnille hän selitti: “Ei ole tässä juutalaista eikä kreikkalaista, ei ole orjaa eikä vapaata, ei ole miestä eikä naista; sillä kaikki te olette yhtä Kristuksessa Jeesuksessa.”(3:28)

Evoluutio tarjoaa täysin erilaisen historian. Charles Darwin uskoi, että toiset ihmiset olivat kehittyneempiä kuin toiset. Evoluutio innoitti esimerkiksi Adolf Hitleriä ja Karl Marxia haaveilemaan maanpäällisestä utopiasta, joissa ei todellisuudessa ollut tietoakaan tasa-arvosta.

Lähteet:

Alexander Solženitsyn. 1978. A World Split Apart. Harvardin yliopistossa 8. 6. 1978 pitämä puhe.
http://www.americanrhetoric.com/speeches/alexandersolzhenitsynharvard.htm

Quotations of G. K. Chesterton. http://chesterton.org/acs/quotes.htm