lauantai 16. elokuuta 2008

Pascalin vaakaBlaise Pascal (1623-1662) oli nykytieteen pioneeri ja tunnustava kristitty. Kuva Wikipediasta.


Joel Kontinen


Blaise Pascal (1623-1662) oli ranskalainen matemaatikko, teologi ja filosofi. Hänet tunnetaan todennäköisyyslaskennan uranuurtajana. Puhumme edelleenkin Pascalin kolmiosta, paineen yksiköstä pascal ja Pascal-nimisestä ohjelmointikielestä.

Nykytiede kehittyi länsimaissa. Monet tieteen pioneerit olivat tunnustavia Kristittyjä. Myös Pascal oli harras uskova. Pascalin vaaka ei todista Jumalan olemassaolosta vaan kuuluu peliteorian piiriin.

Pascalin mukaan universumissa jompikumpi kahdesta totuudesta pitää paikkansa: joko Jumala on olemassa tai Jumalaa ei ole olemassa. Ihminen voi elää kahdella tavalla, joko ikään kuin Jumala on olemassa tai ikään kuin Häntä ei ole olemassa.

Tästä seuraa neljä vaihtoehtoa:

1. Jos Jumala ei ole olemassa ja elät ikään kuin Jumala ei ole olemassa, et menetä mitään.
2. Jos Jumala ei ole olemassa ja elät ikään kuin Jumala on olemassa, et menetä mitään.
3. Jos Jumala on olemassa ja elät ikään kuin Jumala ei ole olemassa, menetät kaiken.
4. Jos Jumala on olemassa ja elät ikään kuin Jumala on olemassa, et menetä mitään vaan voitat kaiken.

Asko Rantanen kritikoi tätä näkemystä Aamulehden mielipidepalstalla. Hänen mukaansa Pascal erehtyi olettaessaan, että Jumala on kristinuskon ilmoittama Jumala. Rantasen mielestä emme voi millään tietää, mikä Jumala on oikea Jumala. Hän toteaa: ”Helvettiin joutumisen todennäköisyys on minun laskuoppini mukaan valtavan suuri, vaikka johonkin uskontoon uskoisikin.”

Rantanen toistelee ateistien vanhaa mielivirttä, jonka mukaan kristinusko on vain yksi uskonto monien muiden joukossa. Mutta kristitty ei usko sokeasti Raamatun opinkappaleihin. Kristinusko on historiallinen uskonto, jonka todenperäisyys voidaan pitkälti näyttää toteen myös historian ja arkeologian menetelmin. Monet arkeologiset löydöt, esimerkiksi Jeremian kirjassa mainittujen Gedaljan sinetin painallus ja Nebu-Sarsekimin savitaulu, Nehemian muuri, Hiskian vesijohto ja Kaifaan hauta osoittavat, että Raamatun kirjoittajat kuvasivat aikaansa ja tapahtumia erittäin tarkasti. Samaa ei voida sanoa Koraanista eikä hindujen Veda-kirjoituksista.

Näin ollen Pascalin vaaka on erittäin ajankohtainen myös aikamme suomalaisille.


Lähteet:

Rantanen, Asko 2008. Pascalin vaaka ei ole totta. Aamulehti B20, 16.8. 2008

Steyne, Russell. 2007. Pascal’s Wager. Creation 30:1, 49.