sunnuntai 28. syyskuuta 2008

Miksi kriittinen ajattelu on vaarallista?Muinaisen maailman ihmiset eivät olleet niin tietämättömiä kuin sekulaarit humanistit kuvittelevat. Antikytheran kone. Kuva Wikipediasta.
Joel Kontinen


Massimo Pigliucci, joka on äänekäs älykkään suunnittelun vastustaja, kirjoitti hiljattain Sarah Palinin näkemyksistä. USA:n republikaanipuolueen varapresidenttiehdokas Palin askarruttaa darvinisteja, koska hän suvaitsee keskustelua perimmäisistä kysymyksistä.

Pigliuccin artikkeli oli enimmäkseen täynnä retoriikkaa. Ekologian ja evoluution professorina New Yorkin valtionyliopistossa Stony Brookissa toimiva Pigliucci näyttää pelkäävän, että darvinismin vastustaminen synnyttää “kansakunnan, joka koostuu fanaattisen tietämättömistä ihmisistä”. Näiden ”käsitys maailmasta ei ole sen kummempi kuin muinaisen Lähi-Idän paimentolaisten, jotka vaeltelivat autiomaassa tuhansia vuosia sitten. ”

Professori Pigliucci ei ole huomannut, että arkeologia ja historialliset löydöt ovat osoittaneet, että muinaisen maailman ihmiset eivät olleet niin yksinkertaisia kuin kuvitellaan. Esimerkiksi Vanhan testamentin profeetta Jesaja jo tiesi, että maapallo on pyöreä. Viimeaikaiset tutkimukset ovat osoittaneet, että kreikkalaisten kehittämä Antikytheran kone oli hämmästyttävän nerokas laite. Kävin jokunen viikko sitten tutustumassa Efesoksen raunioihin ja huomasin, että roomalaisetkaan eivät olleet kovin oppimattomia.

Pigliucci myöntää, että hän ei ole varma, onko Sarah Palin kreationisti, mutta hän joka tapauksessa kaivoi esille pari vuotta vanhan haastattelun, jossa Palin sanoi kannattavansa avointa keskustelua luomisesta ja evoluutiosta kouluopetuksessa. Myöhemmin Palin tarkensi, ettei tämä välttämättä tarkoittanut, että luomisoppi pitäisi ottaa mukaan viralliseen opetusohjelmaan.

Avoin debatti on asia, jota darvinistit pelkäävät. Kuten Eugenie Scott sanoi: “Mielestäni luomisen ja evoluution käyttö kriittisen ajattelun harjoituksena peruskoulussa ja lukiossa miltei varmasti hämmentää oppilaita niin, että he hylkäävät yhden tieteen perusajatuksista.” Näin ollen kriittisen ajattelun salliminen voisi saada oppilaat hylkäämään darvinistisen evoluution.

Pigliucci kirjoittaa, että avoin debatti voisi saada koululaiset päättelemään, että maapallo on litteä. Hänen mukaansa luomisusko on “taikauskoista hölynpölyä, joka juontaa ajalta, jolloin ei tiedetty, miten maailma toimii.”

Miten objektiivinen tällainen näkemys on? Professori Pigliucci kirjoittaa säännöllisesti Skeptical Inquirer-lehteen ja on esimerkiksi osallistunut konferenssiin, jonka nimi oli One Nation Without God? Puhujina olivat muun muassa Christopher Hitchens, Paul Kurtz and Eugenie Scott, jotka ovat kaikki ateisteja. Tämä kertonee jotain hänen näkemystensä objektivisuudesta. Lisäksi konferenssin järjestäjä oli humanistien keskusjärjestö Council for Secular Humanism.

Luetellessaan sekulaarin humanismin peruskäsityksiä Fred Edwords sanoo, että usko transsendenttiseen Jumalaan edellyttää mielivaltaisen uskon askeleen ottamista , järjen ja aistien hylkäämistä”. Tämä on tietenkin täysin filosofinen kanta, jota ei voi perustella tieteellä, historialla eikä edes todistusaineistolla.

Todellisuus on täysin erilainen kuin mitä humanistit otaksuvat. Monet seikat puhuvat sen puolesta, että on olemassa transsendenttinen Jumala, joka on ilmoittanut itsensä historiassa Jeesuksessa Kristuksessa.

Edesmenneessä Neuvostoliitossa tieteen nähtiin tukevan marxismin väitteitä. Avointa poliittista keskustelua ei suvaittu. Monet toisinajattelijat suljettiin mielisairaaloihin. Äänekkäimpien darvinistien asenne alkaa muistuttaa niitä edistyksellisiä tovereita, jotka tiesivät, että he olivat oikeassa ja kaikki taantumukselliset porvarit olivat väärässä.Lähteet:

The Cowtown Humanist. April 2003 Volume 5, No. 1http://www.hofw.org/news/news-apr-03-3.htm

Edwords, Fred. 1984. Humanism in Perspective. American Humanist Association. Tiedotuslehtinen. Artikkeli ilmestyi alun perin The Humanist -lehdessä (tammikuu/helmikuu 1984).

Pigliucci, Massimo. 2008. LiveScience. Is Sarah Palin a Creationist? (1.9.) http://www.livescience.com/culture/080901-sb-palin-creationist.html

Witham Larry. 2002. Where Darwin Meets the Bible. Oxford: Oxford University Press.