perjantai 3. elokuuta 2007

Kuka keksi litteän maapallon?

Joel Kontinen

Litteän maapallon argumentti tuntuu olevan ID:n eli älykkään suunnittelun vastustajien lempiajatuksia, siksi usein siihen törmää. Esimerkiksi Aamulehden tiedetoimittaja Vesa Vanhalakka käytti sitä kommentoidessaan Kansasin koululautakunnan päätöstä, joka sallii darwinismin kriittisen tarkastelun osavaltion kouluissa. Vanhalakka vihjaisi, että darwinismin vastustajat voidaan luokitella samaan kategoriaan litteään maapalloon uskovien kanssa. Teistisen evoluution kannattajat turvautuvat monesti samaan selitykseen. He uskovat Jumalan käyttäneet evoluutiota luomismenetelmänään.

Evoluutio on kuitenkin pohjimmiltaan yritys selittää kaiken olevaisen synty ilman Jumalaa.

ID:tä ei kuitenkaan voida pitää uskonnollisena käsityksenä, koska se tyytyy tutkimaan, miten älykkään suunnittelun jäljet näkyvät universumissa ja elävissä olioissa eikä se ota kantaa siihen, kuka suunnittelija on. Evoluutio taas väittää elottoman synnyttäneen kaiken elollisen.

Kreationismin mukaan Jumalan loi maailman Sanallaan käyttämättä evoluutiota välikappaleenaan. Olisikin kummallista, jos Jumala, joka Uudessa testamentissa teki veden viiniksi silmänräpäyksessä, joutuisi Vanhassa testamentissa odottamaan miljonia vuosia voidakseen askel kerrallaan luoda ihmisen.

Pannukakkumaan yhdistäminen kristinuskoon ontuu pahasti. Raamattu ei anna sille edes epäsuoraa tukea. Kirkkohistoria tuntee vain kaksi varhaisajan kristillistä ajattelijaa, jotka olettivat maapallon olevan litteä ja heistäkin Lactantiusta (245­ - 3­25) pidettiin harhaoppisena. Kukaan kirkkoisistä ei hyväksynyt hänen näkemyksiään.

Nykyaikainen myytti litteästä maapallosta lienee peräisin amerikkalaisen kirjailijan Washington Irvingin (1783 – 1859) fiktiivisestä kertomuksesta. Tässä tarinassa Kristoffer Kolumbuksen vastustajat varoittivat, että hän putoaisi maapallon reunan yli, jos hän yrittäisi ylittää Atlantin. Todellisuudessa tuon ajan kirkonmiehet jopa tiesivät kuinka suuri maapallo on.

Litteä maapallo on huomattavasti varhaisempi keksintö. Yksi ajatuksen uranuurtajista oli kreikkalainen filosofi Anaksimandros (n. 610-545 eKr.), joka myös opetti, että elämä alkoi vedestä ja ryömi vähitellen maalle, kun oliot muuttuivat toisiksi. Kuulostaako tutulta?

Lähteet
Discovery Institute. Center for Science and Culture. Top Questions.

Hazel, John. 2000. Who’s Who in the Greek World. Lontoo: Routledge.

McKerlie, Paula. 1994. Who Invented the Flat Earth? Creation 16:2, 48 – 49.

Vanhalakka, Vesa. 2005. Heureka! Maapallo on sittenkin litteä! Aamulehti 10.11. 2005

Wells, Jonathan. 2005. Not That Flat Earth Myth Again!