sunnuntai 9. marraskuuta 2008

Kuoleman kulttuuriJean Fouquet (1460) : Kuolema viikatemiehenä. Kuva Wikipediasta.


Joel Kontinen

Akateemikko Eino Jutikkala antoi historian opiskelijoille tutulle kirjalleen nimen Kuolemalla on aina syynsä (1987). Nyt kun kuolemasta puhuminen näyttää yleistyneen kaikkialla länsimaailmassa, olisi syytä pohtia, mistä tämä kuolinbuumi oikein johtuu.

Kotosuomemme kouluammunnat (lue tästä , tästä ja tästä ), perhedraamat ja insuliinisurmat lienevät tuoreina muistissa. Myös muualta kuuluu kuolinuutisia. Lokakuussa eutanasiaa kannattava australialainen lääkäri Philip Nitschke julkaisi Internetissä itsemurhaoppaan. Isossa-Britanniassa paronitar Mary Warnock sanoi, että dementiapotilaiden velvollisuus on kuolla pois, jotta he eivät kuluttaisi hoitajiensa voimavaroja.

USA:ssa valittiin presidentiksi henkilö, joka on kannattanut epäonnistuneista aborteista hengissä selvinneiden vauvojen jättämistä kuolemaan. Lisäksi Washingtonin osavaltiossa hyväksyttiin laki, joka antaa lääkäreille oikeuden avustaa parantumattomasti sairaita potilaita tekemään itsemurhan.

Kuoleman kulttuuri ei ole uusi ilmiö. Räikeimmillään se oli natsien kolmannessa valtakunnassa. Mutta EU:n päättäjät tuskin voivat heittää ensimmäisen kiven. Eutanasia on ollut sallittu Hollannissa vuodesta 1984. Lääkäreillä on oikeus avustaa potilaiden surmaamisessa. Tuoreessa kirjassaan The Devil's Delusion: Atheism and Its Scientific Pretensions, filosofi-matemaatikko David Berlinski sanoo Alankomaiden kokeilua hälyttäväksi. Hän viittaa The Journal of Medical Ethics –lehdessä julkaistuihin tilastoihin, joiden mukaan vuonna 1995 kolme prosenttia Alankomaiden kaikista kuolintapauksista oli avustettuja itsemurhia.

Samalla kun ateistit ja evolutionistit ajavat ihmisoikeuksia simpansseille he monien muiden kanssa epäisivät ne sairailta, vanhuksilta ja syntymättömiltä lapsilta.

Kuolema esittää johtoroolia evoluutioksi kutsutussa suuressa kertomuksessa. Kristillisen maailmankuvan mukaan kuolema taas on ”vihollisista viimeinen” (1. Kor. 15:26). Uudessa maailmassa ei enää ole kuolemaa (Ilm. 21:4), mutta sitä odotellessamme meidän kristittyjen tulisi nousta vastustamaan lännessä vallitsevaa kuoleman kulttuuria.


Lähteet:

BBC News. 2008. Democrats score huge Congress win. http://news.bbc.co.uk/2/hi/americas/us_elections_2008/7707760.stm

Berlinski, David. 2008. The Devil's Delusion: Atheism and Its Scientific Pretensions. New York: Crown Forum.

Muehlenberg, Bill. 2008. The Death Culture in the West. CultureWatch. http://www.billmuehlenberg.com/2008/10/24/the-death-culture-in-the-west/