perjantai 10. lokakuuta 2008

Vihreä RaamattuHarperCollins julkaisi vihreän Raamatun.


Joel Kontinen

Mitä tekemistä ympäristönsuojelulla on Raamatun kanssa? Enemmän kuin kuvittelemmekaan. Näin ainakin uuden vihreän Raamatun julkaisijat sanovat.

Vaikka itse teksti ei olekaan uusi, ympäristöpainotteinen Raamattu on varsin vihertävä idea. Julkaisijan mukaan kirjan tarkoitus on ”osoittaa, miten me voimme huolehtia Jumalan luomakunnasta ja varjella sitä.”

HarperCollins on juuri julkaissut uuden Raamatun laitoksen, jota kutsutaan vihreäksi Raamatuksi (The Green Bible). Englanniksi on saatavissa Raamattuja, joissa Jeesuksen sanat on painettu punaisella. Tässä uudessa Raamatussa on yli 1000 vihreällä painettua jaetta, jotka “kertovat, että Jumala pitää huolta luomakunnasta”. HarperOnen nettisivuilla sanotaan: “The Green Bible … rohkaisee ihmisiä näkemään Jumalan vision luomakunnasta ja auttaa meitä ryhtymään työhön parantaaksemme ja suojellaksemme sitä.”

Teksti noudattaa New Revised Standard Versioniä (NRSV:tä), joka julkaistiin jo vuonna 1989. NRSV puolestaan on vanhemman Revised Standard Versionin (RSV:n) uudistettu laitos.

Vaikka evankeliset kristityt olisivat mieluummin valinneet New International Versionin (NIV:in) tekstin, The Green Bible joka tapauksessa muistuttaa meitä tärkeästä mutta valitettavan usein laiminlyödystä asiasta, joka myös sisältyy Jumalan ilmoitukseen: Hän alun perin asetti ihmisen Eedenin puutarhaan viljelemään ja varjelemaan sitä (1. Moos. 2:15). Sen jälkeen tullut turmeltuneisuus on syntiinlankeemuksen syytä.

Itse Raamattu on painettu paperille, joka on peräisin ympäristönormit täyttävistä metsistä. Kymmenen prosenttia on kierrätyspaperia. Muste on soijapohjaista ja kansi tehty puuvillasta ja pellavasta.

Raamatun tekstin lisäksi The Green Biblessä on arkkipiispa Desmond Tutun esipuhe sekä esimerkiksi paavi Johannes Paavali II:n ja piispa N. T. Wrightin kirjoituksia.

Timen uskontotoimittaja David van Biema arvioi The Green Bibleä varsin myönteisesti lehden syyskuun 29. päivän numerossa.

Uusi testamentti painottaa lähetyskäskyä enemmän kuin maan varjelemista, mutta The Green Bible muistuttaa meitä siitä, että vaikka luomakunta onkin langennut, se on silti Jumalan luomakunta ja meidän tulee pitää siitä hyvää huolta.


Lähteet:

HarperOne. http://greenletterbible.com/

van Biema, David. 2008. The Good Book Goes Green. Time (Eurooppa) 172:13, 43. (29.9.)