lauantai 18. lokakuuta 2008

Maailman vanhin kallio?

Tämän kotimaisen kallion iästä on monenlaisia arveluja.

Joel Kontinen

Geologit arvelevat löytäneensä maapallon vanhimman kallion. Science-tiedelehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan uusi Kanadasta löydetty vihreäkivi on 250 miljoonaa vuotta vanhempi kuin mikään muu tunnettu kallio.

Kalliosta otetut näytteet lähetettiin Washingtonin Carnegie Instituteen, jossa tutkittiin samariumin hajoamista neodymiumiksi. Näytteiden iäksi määriteltiin 3,8 – 4,28 miljardia vuotta.

Tutkimusryhmään kuulunut Montrealin McGill Universityn geologian professori Don Francis pitää 4,28 miljardia vuotta todennäköisimpänä ikänä.

Löydetyssä vihreäkivessä arvellaan lisäksi olevan merkkejä varhaisesta elämästä. Tämän voisi luulla heikentävän oletusta vuosimiljardeista.

Toisin kuin yleensä kuvitellaan, iänmääritysmenetelmät ovat varsin epäluotettavia. Radiometriset menetelmät eivät mittaa ikää vaan eri isotooppien pitoisuuksia. Niihin liittyy useita olettamuksia, koska alkuperäisistä pitoisuuksista ei koskaan voida olla täysin varmoja. Niinpä esimerkiksi fossiilien ja kallioiden ja jopa luolien ikää on monesti jouduttu muuttamaan jälkikäteen.

Lisäksi timanteista löydetty hiili-14 ja T. rexin pehmeät kudokset puhuvat sen puolesta, että miljoonia vuosia ei ole koskaan ollutkaan.

Komeetat , Merkuriuksen magneettikentän heikkeneminen ja Saturnuksen kuu Titan myös kertovat nuoresta aurinkokunnasta.

Uskomuksiin vuosimiljoonista liittyy vahva ideologinen lataus. Käsitys maapallon miljoonista vuosista sai alkunsa jo ennen kuin ensimmäistäkään iänmääritysmenetelmää oli kehitetty.

Lähde:

Morgan, James. 2008. Team finds Earth's 'oldest rocks' . BBC News. (26.9.)
http://news.bbc.co.uk/2/hi/science/nature/7639024.stm