lauantai 4. lokakuuta 2008

Älä loukkaa kiinanruususi tunteita!Kohtele minua eettisesti.Joel Kontinen

Kasvit ovat luonnostaan arvokkaita, ja meidän tulisi sen vuoksi suhtautua niihin eettisesti. Tämä käy ilmi Sveitsin liittovaltion ei-inhimillisen bioteknologian komitean kartoitustutkimuksesta The Dignity of Living Beings With Regard to Plants. Moral Consideration of Plants for Their Own Sake.

Tutkimus sai tämänvuotisen Ig Nobel –rauhanpalkinnon. Ignobelit jaetaan Harvardin yliopistossa joka vuosi samoihin aikoihin kuin oikeatkin nobelit. Kymmenen eri alan palkinnot ovat parodia Alfred Nobelin muistoksi jaettavista tunnustuksista.

Ignobelit voivat olla varsin yllättäviä. Vuonna 2005 kirjallisuuspalkinto myönnettiin nigerialaisille internetyrittäjille, jotka lähettivät sähköpostitse uskomattoman liikuttavia kertomuksia kaikkialle maailmaan.

Urs Thurnherr otti sveitsiläiskomitean edustajana tämänvuotisen rauhanpalkinnon vastaan. Juhlapuheessaan hän kysyi yleisöltä, oliko kukaan unohtanut kastella kukkiaan. Ja jos kukka kuoli, synnyttikö se rauhattomuutta? Kasvien loukkaamisesta tulisi siis seurata omantunnon tuskia.

Eläinaktivistit ovat jo pitkään yrittäneet häivyttää ihmisten ja eläinten välisiä eroja. Vuonna 2007 he pääsivät Itävallassa otsikoihin, kun he koettivat lakiteitse tehdä simpanssista juridisen henkilön. He antoivat 26-vuotiaalle simpanssille nimen Matthew Hiasl Pan, mutta tämäkään ei saanut korkeinta oikeutta julistamaan Matthew-raukkaa henkilöksi. Tänä vuonna simpanssit kuitenkin saivat rajalliset ihmisoikeudet Espanjassa.

Eläinaktivistit ja Ig Noble komitea eivät ole ainoita, jotka yrittävät nostaa simpanssit ja petuniat ihmisen tasolle. Myös oppikirjat ja luonnontieteen museot korostavat ihmisen ja apinoiden yhtäläisyyksiä – yleensä varsin harhaanjohtavasti.

Jos ihmisten, eläinten ja kasvien rajaa vielä vähän häivytetään, joutunemme piakkoin kohtelemaan reilun kaupan banaaneja eettisesti jättämällä ne syömättä.

Voinemme nähdä evoluutiokytkennän tämänvuotisen Ig Nobelin rauhanpalkinnon takana. Evoluutiossa kaikkien elävien olentojen oletetaan kehittyneen samasta yksisoluisesta oliosta. Herää tietenkin kysymys, missä mielessä kasvit ovat eläviä ja tuntevia olentoja.


Lähteet:

Improbable Research. 2008. Winners of the Ig® Nobel Prize. http://improbable.com/ig/ig-pastwinners.html

Nadis, Steve. 2008. An Ig Nobel diary. Nature News (3.10.) http://www.nature.com/news/2008/081003/full/news.2008.1150.html#B2

Swiss Federal Ethics Committee on Non-Human Biotechnology The Dignity of Living Beings With Regard to Plants. Moral Consideration of Plants for Their Own Sake. http://www.ekah.admin.ch/uploads/media/e-Broschure-Wurde-Pflanze-2008.pdf