lauantai 25. lokakuuta 2008

New Scientist sotapolulla

Expelled kummittelee New Scientist –lehden toimituksessa

Joel Kontinen

Charles Darwinin 150-vuotisjuhlien lähestyessä populaari tiedelehti New Scientist on julkaissut viime aikoina muutaman varsin sotaisen artikkelin. Heinäkuussa saimme lukea lehdestä, että USA:ssa oli ilmennyt uusi laillinen uhka evoluutio-opetukselle ja hiljattain lehdessä oli vieläkin kiinnostavampi otsikko: Kreationistit julistavat aivosodan. Toimittaja Amanda Gefter kirjoitti molemmat jutut.

Mistä oikein on kysymys? Heinäkuun juttu oli raportti Louisianan osavaltion koululaista, joka salli darvinistisen evoluution kriittisen käsittelyn osavaltion kouluissa. Gefter käytti varsin sotaisia ilmauksia, esimerkiksi “viimeisin manööveri pitkään jatkuneessa sodassa”, osoittaakseen, että evoluution kriittinen tarkastelu uhkaa tiedeopetusta.

Jos katsomme darvinistisen retoriikan ohitse, huomaamme pian, että ainoa asia, jota tämä laki voisi uhata, on evoluution kritiikitöntä esittämistä faktana.

Tuorein otsikko liittyy neurokirurgi Michael Egnorin ja muiden kriittisten tiedemiesten tutkimuksiin. He eivät suostu uskomaan, että aine kykenee selittämään tietoisuutta. Tämä on darvinistisesta perspektiivistä katsottuna harhaoppi, koska evoluutioon perustuvassa maailmankatsomuksessa materia selittää kaiken. Raportoidessaan syyskuussa New Yorkissa pidetystä kansainvälisestä symposiumista Beyond the Mind-Body Problem: New Paradigms in the Science of Consciousness, Gefter käytti ilmauksia “taistelukenttä” ja “sota tiedettä vastaan”.

New Scientistilla on ollut tapana käyttää termejä kreationismi ja älykäs suunnittelu synonyyymeinä, vaikka näiden suuntausten liki ainoa yhdistävä tekijä on darvinistisen evoluution kritiikki. Lisäksi lehti miltei poikkeuksetta orwellimaiseen tapaan käyttää ilmausta tiede merkityksessä darvinistinen evoluutio.

Kun Charles Darwinin satavuotisjuhlaa vietettiin Chicagossa vuonna 1959, Sir Julian Huxley ilmoitti, että kreationismi oli käytännöllisesti katsoen kuollut. New Scientist on viime aikojen jutuillaan ainakin todistanut, että Huxleyn lausunto oli jokseenkin ennenaikainen.

Ehkä Ben Steinin filmi Expelled: No Intelligence Allowed, jota nyt saa myös DVD:nä, vaivaa evolutionisteja enemmän kuin he tunnustavatkaan.Lähteet:

Gefter, Amanda. 2008. New legal threat to teaching evolution in the US. New Scientist 9.7. 2008.http://www.newscientist.com/article.ns?id=mg19926643.300

Gefter, Amanda. 2008. Creationists declare war over the brain. New Scientist 22. 10. 2008. http://www.newscientist.com/article/mg20026793.000?DCMP=NLC-nletter&nsref=mg20026793.000.

Whitcomb, John C. 2006. The History and Impact of the Book, "The Genesis Flood". Acts & Facts 35:5, I-iv. (toukokuu 2006) http://www.icr.org/article/2719/