tiistai 21. lokakuuta 2008

Dinosauruksia AlaskassaMiten dinosaurukset tarkenivat Alaskan pakkasissa?


Joel Kontinen

Emme odottaisi näkevämme dinosauruksia Alaskassa. Mutta hiljattain USA:ssa esitetyssä PBS:n tiedeohjelmassa Arctic Dinosaurs pohdittiin kiehtovaa mysteeriä: miten ihmeessä dinosaurukset pystyivät elämään arktisissa oloissa?

Paleontologit ovat kaivaneet ikijään alta esiin kymmenittäin kaikenikäisten dinosaurusten fossiloituneita luita. He löysivät kahdeksan eri dinosauruslajin jäännökset kahdesta paikasta Colvillejoen varrelta. He esimerkiksi kaivoivat 10,5-metrisen hanhennokkaisen kasvissyöjän Edmontosauruksen vain 80 kilometrin päässä Pohjoisen jäämeren rannalta sekä 9-metrisen lihansyöjän Gorgosauruksen.

Dinosaurusten arktisiin joukkohautoihin on kolme potentiaalista selitystä: (1) Alaskassa oli ennen lämpimämpää, (2) dinosaurukset muuttivat sinne vuosittain tai (3) ne olivat kaikesta huolimatta tasalämpöisiä. Kuten Smithsonian Institutionin tutkija Hans-Dieter Sues sanoo ohjelmassa: “Perinteinen näkemys oli se, että dinosaurukset olivat kaikki ylisuuria matelijoita, jotka elivät trooppisissa oloissa. Kun kaikesta huolimatta löysimme arktisia dinosauruksia, meille kaikille kävi ilmeiseksi, että dinosaurukset kykenivät elämään erilaisissa … ja menestymään hyvin erilaisissa ilmasto-oloissa.”

Muutto tuskin tulee kysymykseen, koska Alaskassa ei ehkä kesäisinkään ollut tarpeeksi syötävää ja talvet saattoivat olla liikaa dinosauruksille myös lähialueilla. Vaikka tasalämpöhypoteesiä ei voidakaan täysin tyrmätä, se ei vastaa kiperään kysymykseen: miten ihmeessä jättikokoiset kasvissyöjät löysivät riittävästi syötävää sydäntalvella?

Näyttää siltä, että arvoitukseen on vain yksi ratkaisu: ehkä Alaska oli ennen lämpimämpi kuin nyt.

Tämä sopisi hyvin yhteen sen kanssa, mitä Vanha testamentti kertoo planeettamme menneisyydestä. Nooan ajan tuhotulva jätti eläinten joukkohautoja jälkeensä. Se myös muutti ilmaston pysyvästi. Alkuperäisessä hyväksi luodussa maailmassa tuskin tarvitsi kärsiä pakkasen kipristelystä. Luomiseen uskovat tiedemiehet, esimerkiksi Michael Oard, arvelevat, että vedenpaisumuksen jälkeiset olot synnyttivät jääkauden.

Näin ollen Raamatun perspektiivistä katsottuna dinosaurusten joukkohaudat Alaskassa eivät ole mysteeri. Jos uskomme, että Raamattu on historiallisesti luotettava kuvaus maapallomme menneisyydestä, odotammekin löytävämme merkkejä maailmanlaajuisesta tuhotulvasta. Vedenpaisumus hävitti kaikki ihmiset ja eläimet, jotka eivät olleet arkissa.


Lähde:

Nova Transcripts. Arctic Dinosaurs. http://www.pbs.org/wgbh/nova/transcripts/3511_arcticdino.html