sunnuntai 26. lokakuuta 2008

Kristinusko varjelee taikauskoltaTaiteilijan näkemys isojalasta. Kuva Wikipediasta.Joel Kontinen

Tiesitkö, että ateistit ovat taikauskoisempia kuin evankeliset kristityt? Tuore Baylor Universityssä julkaistu tutkimus osoittaa, että uskonnottomat uskovat paranormaaleihin ilmiöihin kuten esimerkiksi ufoihin, Loch Nessin hirviöön, isojalkaan, kummitustaloihin ja Atlantikseen, paljon herkemmin kuin evankeliset kristityt.

Syksyllä 2007 toteutettu laaja tutkimus kartoitti amerikkalaisten uskomuksia. Baylorin tutkijatohtorit Rodney Starck, Byron Johnson, Christopher Bader ja Carson Mencken laativat 350 kysymyksestä koostuvan kartoituksen, johon vastasi 1648 satunnaisesti valittua aikuista kaikkialta Yhdysvalloista.

Tutkimuksen mukaan kristinusko varjelee taikauskolta. 31 prosenttia niistä, jotka eivät koskaan käyneet kirkossa, uskoi paranormaaleihin ilmiöihin, kun taas vain 8 prosenttia niistä, jotka kävivät säännöllisesti jumalanpalveluksessa, uskoi outoihin ilmiöihin. Lisäksi evankeliset kristityt suhtautuivat paranormaaleihin ilmiöihin huomattavasti kriittisemmin kuin liberaaleina itseään pitävät kristityt. Tämä on sikäli loogista, koska evankeliset yleensä uskovat luomiseen mutta liberaalit taas kuvittelevat Jumalan käyttäneen evoluutiota luomismekanisminaan.

Baylorin tutkimus osoittaa, että Richard Dawkinsin ja muiden ateistien väittämät uskonnon ja taikauskon suhteesta ovat täysin perättömiä. Ei ole sattuma, että nykytiede kehittyi lännessä, jossa uskottiin rationaaliseen Jumalaan. Järki ja usko eivät ole ristiriidassa keskenään. Tieteen suuret pioneerit, kuten esimerkiksi Isaac Newton ja Blaise Pascal, olivat tunnustavia kristittyjä. He uskoivat, että vain rationaalinen Jumala saattoi luoda maailman, joka näyttää suunnitellulta – sen vuoksi, että se on suunniteltu.

Englantilainen kirjailija G. K. Chesterton totesi: ”On absurdia, että evolutionisti valittaa, että on uskomatonta, että uskomaton Jumala loi kaiken tyhjästä ja sitten kuvittelee, että on uskottavampaa, että ei-mikään muuntaa itsensä kaikeksi olevaksi.”

Ei siis ole ihme, että kristinusko varjelee taikauskolta.


Lähteet:

Baylor University. 2008. Baylor Survey Finds New Perspectives On U.S. Religious Landscape. (18.9.) http://www.baylor.edu/pr/news.php?action=story&story=52815.

Gage, Logan. 2008. Which Secular Superstition do you Believe? The Examiner (10.10.) http://www.dcexaminer.com/opinion/columns/guestcolumnists/Which_Secular_Superstitiion_do_you_Believe.html