lauantai 26. syyskuuta 2009

Richard Dawkinsin logiikka ontuu - taas kerranRichard Dawkins ei juurikaan ole tunnettu logiikastaan. Tuore kirja ei ole poikkeus.Joel Kontinen

Richard Dawkins on vaihteeksi kirjoittanut kirjan, tällä kertaa evoluutiosta. The Greatest Show on Earth: The Evidence for Evolution (Bantam Press/Simon & Schuster, 2009) ei Dawkinsin mukaan ole uskonnonvastainen kirja.

Dawkins ei siitä huolimatta malta olla kirjoittamatta: ”Jumala, toistaakseni tämän seikan, jonka tulisi olla ilmeinen mutta ei ole, ei koko ikuisen olemassaolonsa aikana ole luonut [edes] pikkuruista siipeä.”

Logiikka ei ennenkään ole ollut Dawkinsin vahvin puoli. Filosofi Alvin Plantinga on esimerkiksi vihjaissut, että Dawkinsin argumentit ovat niin surkeita, että monet niistä palkittaisiin hylätyllä arvosanalla filosofian toisen vuosikurssin yliopisto-opinnoissa.

Nyt Richard Dawkinsiä yleensä suuresti arvostavassa New Scientist –lehdessä uskalletaan epäillä, ettei hän yksinkertaisesti kykene hillitsemään itseään. Vihaa on vaikeaa pitää aisoissa.

Keniassa alkuvuonna 1941 syntynyt Dawkins joutui lapsena osallistumaan koulun aamuhartauksiin. Voi hyvinkin olla, että hänen uskonnonvastaisuutensa juontuu jo tuolta ajalta. Ehkäpä hän on vain pukenut sen tieteelliseen kaapuun.

Kirjoittajan ikä alkaa jo näkyä Dawkinsin tekstistä. Hän vihjaa, että ihmiset olivat ennen vanhaan fiksumpia, niin että heitä ei tarvinnut suostutella pitämään evoluutiota totena. Nyt tehtävä on paljon vaikeampi.

Mutta ehkä Dawkinsin kannattaisi miettiä, johtuuko ihmisten suhtautuminen sittenkään tietämättömyydestä. Archaeoraptorin ja Ida-fossiilin tapaiset skandaalit ovat hyvinkin saattaneet saada entistä useammat näkemään, millaiseen asuun keisari Charles on pukeutunut.


Lähteet:


Olson, Randy. 2009. Review: The Greatest Show on Earth by Richard Dawkins. New Scientist 2725 (14.9.) http://www.newscientist.com/article/mg20327256.400-review-the-greatest-show-on-earth-by-richard-dawkins.html?DCMP=OTC-rss&nsref=online-news

Plantinga, Alvin. 2007. The Dawkins Confusion. Naturalism 'ad absurdum'. Christianity Today. (1.3.). http://www.christianitytoday.com/bc/2007/marapr/1.21.html.