perjantai 29. toukokuuta 2009

Science ja Nature epäilevät isotäti-IdaaIsotäti-Ida taitaakin olla vain puoliapinoiden isoäiti. Kuva Wikipediasta.Joel Kontinen

Johtavat tiedejulkaisut Science ja Nature suhtautuvat harvinaisen kriittisesti hiljattain julkisuudessa paistatelleeseen isotäti-Idaan.

Saksasta löytynyt puoliapinan fossiili on säilynyt hämmästyttävän hyvin. Ida sai Charles Darwinin juhlavuoden kunniaksi nimen Darwinius masillae. Masillae taas tule fossiilin löytöpaikasta Messelistä.

Populaarilehdistö mainosti vanhan puoliapinan jäänteitä ihmisen ja apinan väliseksi puuttuvaksi renkaaksi. Esimerkiksi BBC:n verkkosivuilla Idaa kutsuttiin varhaisemmaksi esi-äidiksemme (our earliest ancestor).

Aamulehden tiedetoimittaja Vesa Vanhalakka oli näkevinään Idassa ihmismäisiä piirteitä.

Monet johtavat evoluutiotutkijat ovat kuitenkin sitä mieltä, ettei Idalla ole juuri mitään tekemistä ihmisen alkuperan tai kehityksen kanssa. Nature ja Science jopa varoittavat, että kohusta saattaa olla enemmän haittaa kuin hyötyä, kun huomataan, ettei Ida olekaan kauan kateissa ollut puuttuva rengas vaan nykyisten puoliapinoiden lähisukulainen.

Idasta oli jo tekeillä dokumenttifilmi ja kirja ennen kuin siitä julkaistiin tutkimus PLoS ONE:ssa. Nature arveli pääkirjoituksessaan, että kiire vaikutti kriittisyyden puutteeseen. Vaikka Idaa ei alkuperäisessä tutkimuksessa nostettukaan ihmisen esiäidiksi, kirjan ja dokumenttifilmin sana linkki (link) antoi puoliapinasta väärän kuvan. Populaarilehdistö taas ei ennenkään ole varsinaisesti kaihtanut julkisuutta.

Näyttänee siltä, että Ida on tuomittu jäämään puoliapinaksi. Mediakohu ei pysty sitä muuksi muuttamaan.


Lähteet:

Gibbons, Ann. 2009.Celebrity Fossil Primate: Missing Link or Weak Link? Science 324: 5931, 1124-1125. (29.5)

Nature. 2009. Media frenzy. (pääkirjoitus). Nature 459: 7246, 484 (28.5. 2009). http://www.nature.com/nature/journal/v459/n7246/full/459484a.html