lauantai 16. toukokuuta 2009

Maapallon ilmakehä vuotaa avaruuteen: usko vuosimiljooniin johtaa kauhuskenaarioonJos uskomme vuosimiljooniin, maapallo ei kolmen miljardin vuoden kuluttua enää näytä tällaiselta. Kuva Wikipediasta.


Joel Kontinen

Scientific American –lehden toukokuun numerossa on pitkä artikkeli maapallon yhä kuivemmaksi muuttuvasta tulevaisuudesta. Planeettatutkijat David C. Catling ja Kevin J. Zahle pohtivat aurinkokuntamme planeettojen kaasukehien erilaisuutta ja päättelevät tämän johtuvan siitä, että useimpien planeettojen ilmakehä on vuosimiljardien kuluessa suureksi osaksi häipynyt avaruuteen.

Osa maapallon ilmakehän kaasuista vuotaa edelleenkin hiljaa avaruuteen. Kun tätä jatkuu riittävän monta vuosimiljardia, Maasta tulee joko Venuksen kaltainen kuuma maailma tai Marsin tapainen punainen planeetta. Uskomus perustuu vahvasti siihen, että kaikki planeetat ovat aikoinaan olleet koostumukseltaan varsin samankaltaisia.

Suurin syy tällaiseen skenaarioon on usko naturalistiseen evoluutioon. Kun hylätään mahdollisuus, että maapallo on elinkelpoinen siksi, että se on alun perin tarkoitettukin elinkelpoiseksi, alkaa syiden etsintä ja spekulointi.

Kemian tohtori Jay Wile toteaa DVD:llä Global Warming: A Scientific and Biblical Expose of Climate Change, että naturalistinen käsitys maailmastamme saa aikaan sen, että kuvittelemme maapallon olevan paljon hauraampi kuin mitä se on ja vahingoittuvan herkästi. Tämä on johtanut liki hysteeriseen kasvihuoneilmiön torjuntaan.

Jos taas uskomme, että Jumala on luonut maailman, meidän on helpompi luottaa siihen, että Hän myös pitää Maasta huolta eikä anna sen tuhoutua ennen aikojaan.

Planeettojen kaasukehät puhuvat sen puolesta, että ne eivät voi olla miljardeja vuosia vanhoja. Monet muutkin seikat, esimerkiksi lyhytkiertoiset komeetat , Merkuriuksen magneettikentän heikkeneminen ja Saturnuksen kuu Titan kertovat siitä, että aurinkokuntamme on huomattavasti nuorempi kuin big bangiin rakentuvan mallin 4, 6 miljardia vuotta.Lähteet:

Answers in Genesis–US & Coral Ridge Ministries. 2008. Global Warming: A Scientific and Biblical Expose of Climate Change. DVD.

Catling, David C. ja Kevin J. Zahle. 2009. The Planetary Air Leak. Scientific American 300:5, 24-31 (toukokuu 2009). http://www.scientificamerican.com/article.cfm?id=how-planets-lose-their-atmospheres&sc=WR_20090512. (artikkelin nettiversion nimi on Our Planet's Leaky Atmosphere)