perjantai 2. tammikuuta 2009

Evoluutio auttaa ymmärtämään kalan hintaa
Scientific American kertoo, että Darwin auttaa ymmärtämään turskan hintaa

Joel Kontinen

Scientific American on populaari tiedelehti, jonka tammikuun 2009 erikoisnumeron teema on Älä epäile Darwinia. Lehti on täynnä kiehtovia näkemyksiä evoluution ihmemaasta. Sen pääkirjoitus, “A Theory for Everyman”, ylistää Charles Darwinin elämäntyötä liki taivaisiin.

Lehden toimittajat valittavat, että Darwin ei ole saavuttanut samanlaista supertähden statusta kuin Albert Einstein. He kummastelevat, miten tämä on mahdollista. Onhan evoluutiogeneetikko Theodosius Dobzhansky sentään sanonut: “Ilman evoluutiota biologiasta ei voida ymmärtää mitään.”

Mutta evolutionistit voivat aina syyttää epäilijöitä siitä, että nämä ovat kohdelleet Charles-raukkaa kaltoin : “Se, ettei Darwin saavuttanut ikonin asemaa, johtuu kreationistien ja uuskreationistien perinnöstä ja siitä että sadan vuoden takainen eugenistinen liike käytti hänen ideoitaan väärin.”

Kiitos, Scientific American. Arvostan rehellisyydenpuuskaanne. Eugenistinen liike eli rodunjalostus ei kuitenkaan ollut vierasta Darwinille vaan luontainen seuraus darvinismista. Darwin itse uskoi, että jotkin ”ihmisrodut” eivät olleet yhtä kehittyneitä kuin jotkin muut. Hän osoittaa tämän selvästi kirjassaan The Descent of Man and Selection in Relation to Sex (1871).

Scientific American myös paljastaa, että Darwinin teoria selittää kalan hinnan. Näyttänee siltä, että toimittajat ovat unohtaneet, ettei hän suinkaan keksinyt luonnonvalintaa – käsitettä, joka voisi kertoa jotain suomueläinten torihinnoista. Tunnettu eläintieteilijä ja kemisti Edward Blyth (1810-1873), kirjoitti luonnonvalinnasta jo vuosikymmeniä ennen kuin Darwin edes kuuli käsitteestä.

Mutta evolutionistien mielestä vain Darwin oli riittävän kaukonäköinen voidakseen ennustaa kalan hintaa. Jos et siis tiedä, kuinka paljon puoli kiloa tuoretta islantilaista turskaa maksaa, vilkaisepa Lajien syntyä.


Lähde:

The Editors of Scientific American. 2009. A Theory for Everyman. Scientific American 300:1, 18. (tammikuu 2009). (Internetversion nimi on Why Everyone Should Learn the Theory of Evolution. http://www.sciam.com/article.cfm?id=why-everyone-should-learn-evolution&sc=WR_20081216.)