perjantai 30. tammikuuta 2009

Darwinin arvostelu tekee vielä kipeääCharles Darwinin näkemykset herättävät yhä keskustelua. Kuva Wikipediasta.
Joel Kontinen

Tiedejulkaisut ja populaarilehdistö jatkavat Charles Darwinin ylistämistä tämän 200-vuotispäivän aattona.

Darvinistit eivät edes juhlahumussa suvaitse oppi-isänsä ajatusten arvostelua.

Tunnettu darvinismin kriitikko professori Phillip E. Johnson tapasi kymmenisen vuotta sitten kiinalaisen paleontologin Jian Yuan Chanin, joka kertoi hänelle: “Kiinassa me voimme kritikoida Darwinia mutta emme hallitusta. Amerikassa te voitte kritikoida hallitusta mutta ette Darwinia.”

Amerikka ei kymmenessä vuodessa ole juurikaan oppinut suvaitsemaan darvinismin arvostelua. Viime viikolla evolutionistit osoittivat, että Darwinin perilliset eivät vieläkään kestä kritiikkiä. Texasin osavaltion koululautakunta päätti äänin 8-7 kieltää evoluutioteorian vahvuuksien ja heikkojen puolien tarkastelun kouluopetuksessa.

Eugenie Scott, evoluutiota puolustavan National Center for Science Education –järjestön johtaja, kuvaili muutosta valtavaksi edistysaskeleeksi. Scottin orwellimäiset sanakäänteet eivät olleet yllätys. Hän sanoo olevansa evoluution evankelista.

Tämä ei ehkä kuitenkaan ole paras tapa viestittää suurelle yleisölle, että evoluutio-oppi ei pohjimmiltaan ole uskonnollinen.

Mutta evolutionistit eivät ihastuneet kaikkiin Texasin osavaltion koululautakunnan muutosehdotuksiin. Oppilaiden odotetaan myös analysoivan ja arvioivan darvinismin avainkäsitteitä, esimerkiksi oletettuja välimuotofossiileja ja kaikkien lajien polveutumista samasta yksisoluisesta kantamuodosta.

Jos evolutionistit olisivat täysin vakuuttuneita darvinististen selitysten pätevyydestä, heillä ei pitäisi olla mitään syytä vastustaa evoluution vahvojen puolien ja heikkouksien kriittistä tarkastelua.

Ilmeisesti he eivät ole.


Lähteet:

Budziszewski, J. 2000. Just the facts, please. World. Julkaistu True. Origin.-sivustolla. http://www.trueorigin.org/kansas8.asp

Coghlan, Andy. 2009. Creationism defeated in Texas. New Scientist
http://www.newscientist.com/article/dn16485-creationism-defeated-in-texas.html?DCMP=NLC-nletter&nsref=dn16485

McKinley, James. C. 2009. Split Outcome in Texas Battle on Teaching of Evolution. New York Times A11. (24. 1.). http://www.nytimes.com/2009/01/24/education/24texas.html?_r=1&ref=us