sunnuntai 1. helmikuuta 2009

Mengelen kaksoiskokeet: Arjalainen herrarotu Brasiliassa?Arbeit macht frei? Auschwitz-Birkenaun portti, josta moni ei palanut koskaan. Kuva Wikipediasta.
Joel Kontinen

Brasilialaisessa pikkukaupungissa on kymmenen kertaa enemmän kaksosia kuin muualla. Argentiinalainen historioitsija väittää, että tämä on seurausta Josef Mengelen tekemistä geneettisistä kokeista.

Josef Mengele (1911-1979) tunnettiin kuolemanenkelinä. Natsitohtori teki Auschwitz-Birkenaussa lääketieteellisiä kokeita vangeilla toisen maailmansodan loppuvuosina (1943-1945). Hän myös lähetti tuhansittain juutalaisia, mustalaisia ja muita vankeja kaasukammioihin varmaan kuolemaan.

Sodan jälkeen Mengele pakeni Etelä-Amerikkaan. Historioitsija Jorge Camarasa selvitti Mengelen vaiheita haastattelemalla Candido Godoi- nimisen brasilialaisen pikkukaupungin asukkaita.

Camarasa uskoo, että Mengele jatkoi kokeitaan ja pyrki rakentamaan sinisilmäisten arjalaisten herrarodun. Saksalaisessa maatalousyhteisössä joka viides raskaus tuotti kaksoset. Useimmat näistä olivat vaaleita, sinisilmäisiä ”arjalaisia”.

Kaksoisbuumi alkoi vuonna 1963, mikä vastaa ajankohtaa, jolloin nyt Mengeleksi tunnistettu kiertävä lääkäri nähtiin alueella ensi kertoja.

Kirjassaan Mengele: The Angel of Death in South America Camarasa kuvaa natsien rodunjalostuksen arkkitehdin sodanjälkeisiä vaiheita. Mengele lienee saanut turvapaikan jostain Etelä-Afrikan saksalaissiirtokunnasta ja jatkanut kokeitaan senkin jälkeen, kun israelilaiset agentit nappasivat Adolf Eichmannin.

Natsien rotuideologian juuret ovat ainakin osaksi Ernst Haeckelin kirjoituksissa. Haeckel (1834-1919) oli eläintieteen professori, joka levitti darvinismin ilosanomaa Keski-Euroopassa 1800-luvun lopussa ja 1900-luvun alkupuolella. Nykyisin hänet muistetaan väärennetyistä sikiökuvista, jotka ovat ehtineet kaunistaa myös suomalaisten lukiolaisten biologian kirjoja. Hänen näkemyksensä tummien “rotujen” huonoudesta eivät ole yhtä tunnettuja. Charles Darwinin tavoin hänkin kuvitteli, että mustat ”rodut” eivät olleet yhtä kehittyneitä kuin valkoiset.

Vaikka geneettiset tutkimukset ovat osoittaneet, ettei eri ihmisrotuja ole olemassakaan, natsit pyrkivät auttamaan luonnonvalintaa kitkemään ihmiskunnasta epäkelpoja yksilöitä ja rakentamaan arjalaista superrotua. He ilmeisesti saivat vaikutteita myös Friedrich Nietzschen ajattelusta. Nietzsche (1844-1900) haaveili aikoinaan herrarodusta.

Candido Godoin asukkaat muistavat Mengelen ystävällisenä eläinlääkärinä, joka kierteli paikasta toiseen ja hoiti myös ihmisiä. Hän käytti nimeä Rudolph Weiss.

Auschwitzissa Mengele tunnettiin valkoisena enkelinä (der weisse Engel). Hänen omaksumansa sukunimi Weiss tarkoittaa valkoista. Vaikka tämä voi olla pelkkä sattuma, se voi myös olla osoitus siitä, että Mengele oli perin juurin sisäistänyt natsien rotuopit.

Lähde:

Evans, Nick. 2009. Nazi angel of death Josef Mengele 'created twin town in Brazil'. Telegraph. Co.uk. (23.1.)
http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/southamerica/brazil/4307262/Nazi-angel-of-death-Josef-Mengele-created-twin-town-in-Brazil.html