lauantai 14. helmikuuta 2009

Lucy Aamulehden otsikoissaLucy-Isoäidillä on varsin suuret jalat Lontoon Natural History Museumin mallissa.
Joel Kontinen

Aamulehden tiedetoimittaja Vesa Vanhalakka mainosti taas vaihteeksi oletettua isoäitiämme Lucyä eli Australopithecus afarensista tiedepalstallaan.

Etiopiasta vuonna 1974 löydetty Lucy-vainaa on nyt mallinnettu virtuaalisesti.

Nature-tiedelehti kertoi Lucystä kiinnostavampiakin yksityiskohtia, jotka Vanhalakka tapansa mukaan jätti kertomatta.

Parhaillaan Seattlen Pacific Science Centerissä esillä olevat luut ovat herättäneet niin vähän mielenkiintoa, että koko jäämistö eli 40 prosenttia luista jouduttaneen sulkemaan Houstonin luonnontieteen museon varastoon odottamaan kiinnostuksen elpymistä.

Settlessä Lucy-näyttelyn kävijämäärä jäänee kolmasosaan odotetusta.


Yleensä museot eivät näytä yleisölle alkuperäisiä fossiileja vaan niistä valettuja muotteja. Ilmeisesti Charles Darwinin juhlavuosi sai etiopialaiset kuitenkin lupaamaan itse Lucyn USA:n museoihin lainaksi. Ehkäpä tukku dollareitakin vaikutti etiopialaisten suopeuteen.

Muiden pesunkestävien darvinistien tavoin Vanhalakka uskoo Lucyn kävelleen kahdella jalalla. Vaikka esiäidin kämmenet ovat apinan käyrät kourat eikä jaloillakaan olisi juostu järin pitkälle, Laetolin jalanjäljet saavat monet vielä kiinnittämään toiveensa Lucyyn.

Laetolin jalanjäljet on ajoitettu 3,2 miljoonan vuoden ikäisiksi eli suunnilleen yhtä vanhoiksi kuin Lucy.

Darvinistit päättelevät, että koska Homo-suvun edustajat kehittyivät vasta myöhemmin, Lucyn on täytynyt kävellä pystyssä niin kuin nykyihmiset.

Lucyn jäämistö ei kuitenkaan tue tällaista tulkintaa. Myös monet evoluution hyväksyvät tutkijat pitävät Australopithecus afarensista sukupuuttoon kuolleena apinana, jolla ei ole mitään tekemistä ihmisen oletetun sukupuun kanssa.

Lisäksi ianmääritysmenetelmät ovat tunnetusti varsin epäluotettavia.

Voit lukea Lucystä lisää tästä ja tästä .


Lähteet:

Nature. 2009. Lucy's museum tour threatens to become a spell in storage. Nature 457, 775.

Vanhalakka, Vesa. 2009. Lucy Harppasi digiaikaan. Aamulehti 10.2. 2009, A2.