tiistai 10. helmikuuta 2009

David Attenborough syyttää Genesistä luonnon riistostaSir David Attenborough. Kuva Wikipediasta.Joel Kontinen

Sir David Attenborough tunnetaan lukuisista luonto-ohjelmista. Hän on 50 vuoden ajan ollut tunnetuimpia darvinistisen evoluution äänitorvia.

Hiljattain tämä BBC:n luontoikoni astui uskonnon alueelle. Lyhyellä videolla David Attenborough väitti, että luonnon riiston perimmäinen syy on Genesis eli 1. Mooseksen kirja. Hänen mukaansa evoluutio taas auttaa meitä pitämään ympäristöstä huolta.

Kuulostaa hiukan Freudilta. Kehottaako Genesis todellakin riistämään luontoa?

Katsotaanpa.

Jumala sanoi: "Tehkäämme ihminen, tehkäämme hänet kuvaksemme, kaltaiseksemme, ja hallitkoon hän meren kaloja, taivaan lintuja, karjaeläimiä, maata ja kaikkia pikkueläimiä, joita maan päällä liikkuu."

Ja Jumala loi ihmisen kuvakseen, Jumalan kuvaksi hän hänet loi, mieheksi ja naiseksi hän loi heidät.

Jumala siunasi heidät ja sanoi heille: "Olkaa hedelmälliset, lisääntykää ja täyttäkää maa ja ottakaa se valtaanne. Vallitkaa meren kaloja, taivaan lintuja ja kaikkea, mikä maan päällä elää ja liikkuu."
(1. Moos. 1:26-28)

Sir David ei kaiketi ole ihastunut Jumalan hierarkiaan, jossa ihminen on selvästi eläinten yläpuolella.

Attenborough'n väite on muutenkin tuulesta temmattu. Genesis ei anna meille oikeutta turmella planeettaamme ja tuhota sen elämää. Siinä on myös jae, joka kertoo ihmisen vastuusta varjella maata:

Herra Jumala asetti ihmisen Eedenin puutarhaan viljelemään ja varjelemaan sitä. (1. Moos. 2: 15)

Toisin kuin uusdarvinistit, Raamattu ei juuri koskaan käytä orwellimaista kieltä. Yleensä se tarkoittaa sitä, mitä se sanoo. Tässä tapauksessa varjeleminen ei ole riiston synonyymi.

Darvinistinen evoluutio taas perustuu malthusilaiseen olemassaolon taisteluun, jossa luonto on hampaita ja kynsiä myöten verestä punainen. Attenborough'n ontuvan logiikan mukaan piittaamattomuus muista lajeista auttaa suojelemaan luontoa.

Näyttää siltä, että Attenborough'n väite perustuu hänen omaan naturalistiseen maailmankuvaansa ja haluun levittää tarkoituksettomuuden filosofian ilosanomaa.Lähde:

http://www.youtube.com/watch?gl=GB&hl=en-GB&v=uz7U4k522Pg