perjantai 13. helmikuuta 2009

Pyhä evoluutio!Pyhä Charles? Kuva Wikipediasta.Joel Kontinen

Sain juuri The Evolutionary Timesin uusimman numeron sähköpostitse. Pastori Michael Dowdin verkkojulkaisu ilmestyi sopivasti Charles Darwinin 200-vuotisjuhlan kunniaksi. Lehti tulkitsee uskontoa ja varsinkin kristinuskoa naturalisesta perspektiivistä.

Charles Darwinilla on kunniapaikka Michael Dowdin uljaassa uudessa uskonnossa. Toivottaessaan sankarilleen hyvää syntymäpäivää evopastori sanoo:

Kiitos Charles Darwinille ja lukuisille muille evolutionisteille siitä roolista, jota he ovat näytelleet rikastaessaan uskoani ja johdattaessaan kulkuani. Nyt minun ei tarvitse kantaa kaunaa, minulla ei ole salaisuuksia eikä keskeneräiseksi jääneitä hankkeita.

The Evolutionary Times on evoluutiouskonnon Laulujen laulu. Siinä annetaan kristillisille käsitteille uusi evolutionistinen merkitys:

Evoluutio antaa meille intiimimmän ja persoonallisemman suhteen Jumalaan, koska Jumala ei enää ole kaukana oleva, epäluonnollinen ja voimaton. Ja se antaa meille uuden tavan ajatella uskonnosta ja auttaa meitä ymmärtämään, miksi uskonnot ovat erilaisia ja miten me voimme tehdä yhteistyötä. Molemmat näistä ovat mielestäni hyvää sanomaa.

Pastori Dowd on myöhempien aikojen Pierre Teilhard de Chardin, jesuittapappi, joka yritti yhdistellä maailmanselitysmalleja ja rakentaa uuden evoluutioon perustuvan uskomusjärjestelmän. Dowd tekee meille palveluksen paljastamalla evoluution uskonnollisen pohjan. Hän sanoo, että hänellä on “pyhä käsitys evoluutiosta”.

Dowdin teologiassa Jumalasta tulee luonnon periaate. Hän puhuu avoimesti Kristuksesta ja pelastuksesta mutta antaa näille ja muillekin kristillisille käsitteille uuden merkityksen. Vaikka evouskonnon harjoittajille ei luvata tuonpuoleista, Dowd tyytyy siihen, että evoluution ihmeiden innoittamana hänellä on taivas jo tässä elämässä.

Michael Dowdin teologia tuo mieleen apostoli Paavalin sanat: “He ovat vaihtaneet Jumalan totuuden valheeseen, he ovat kunnioittaneet ja palvelleet luotua eivätkä Luojaa” (Roomalaiskirje 1:25).

Dowdismi voi hyvinkin olla Ilmestyskirjassa mainitun tulevan maailmanuskonnon prototyyppi.


Lähteet:

Dowd, Michael. 2009. Happy Birthday Charles Darwin. http://evolutionarytimes.org/

West, Paul. 2009. Dowd Discovered. http://evolutionarytimes.org/files/e783cdbe513290fa548de21fc09cb089-18.php