perjantai 27. helmikuuta 2009

Muinaista Babylonia rakennetaan USA:n avustuksellaBabylonin riippuvat puutarhat olivat yksi muinaisen maailman seitsemästä ihmeestä. Martin Heemskerckin kaiverrus 1500-luvulta. Kuva Wikipediasta.
Joel Kontinen

Saddam Husseinilla oli unelma. Hän kuvitteli olevansa uusi Nebukadnessar, aikansa mahtavin hallitsija.

Nebukadnessar II, joka hallitsi uusbabylonialaista valtakuntaa 604- 562 eKr., rakennutti Babylonin riippuvat puutarhat, valloitti Jerusalemin ja vei Juudan pakkosiirtolaisuuteen. Hänet mainitaan useissa Vanhan testamentin kirjoissa, etenkin Danielin kirjassa. Historia tuntee hänet Nebukadnessar Suurena.

Raamattu ennusti Babylonin tuhon. Esimerkiksi Martti Luther ja Jean Calvin olettivat, että nämä profetiat toteutuivat täydellisesti menneisyydessä. Mutta jotkut raamatuntutkijat uskovat, että Ilmestyskirjan 18. luvussa mainittu Babylonin tuho vielä toteutuu kirjaimellisesti tulevaisuudessa.

Tämä tuntui pitkään mahdottomalta. Ennen kuin Saddam Hussein alkoi toteuttaa unelmaansa, muinaisesta Babylonista ei ollut juuri muuta jäljellä kuin hiekkaan peittyneet rauniot. Uusbabylonialainen valtakunta oli verrattain lyhytikäinen. Vuonna 539 eKr. persialaiset Kyyros Suuren johdolla valloittivat kaupungin ja tekivät lopun Babyloniasta.

Vuonna 1991 tohtori Charles H. Dyer kirjoitti kirjan The Rise of Babylon, jossa hän dokumentoi Saddam Husseinin suunnitelmat ja niiden toteutumisen. Dyer, Moody Bible Instituten dekaani ja Lähi-idän asiantuntija, kävi tutustumassa rakennushankkeisiin.

Saddam alkoi rakentaa muinaista kaupunkia niiden raunioiden viereen. Hän jäljitteli Nebukadnessarin ajan arkkitehtuuria ja kuvautti itsensä uutena maailmanhallitsijana esikuvansa rinnalla.

Vaikka Saddam ei enää kykenekään toteuttamaan unelmaansa, hänen suunnitelmansa ei ole unohtunut. Hänen kuolemansa ei tehnyt loppua haaveesta rakentaa Babylon uudelleen entiselle paikalleen.

Hiljattain Joel Rosenberg kirjoitti Bible Prophecy Today blogissa, että Obaman hallinto on korvamerkinnyt 700 000 dollaria Babylonin tulevaisuusprojektia varten. Irakin viranomaiset toivovat, että uudelleen rakennetusta kaupungista tulisi menestyvä turistikohde ja samalla myös muistuttaisi alueen muinaisesta loistosta.

Jos suunnitelma toteutuu, se on jälleen yksi muistutus Raamatun luotettavuudesta. Ennustukset käyvät toteeen.

Lähteet:

Dyer, Charles H. Ei julkaisuvuotta. The Biblical Argument for the Rebuilding of Babylon. http://www.pre-trib.org/data/pdf/Dyer-TheBiblicalArgumentf.pdf.

Dyer, Charles H. and Angela Elwell Hunt. 1991. Det nya Babylon. Kääntänyt Erling Medelfjord. Tukholma: InterSkrift.

Rosenberg, Joel C. 2009. U.S. To Help Rebuild City of Babylon In Iraq. http://bible-prophecy-today.blogspot.com:80/2009/02/us-to-help-rebuild-city-of-babylon-in.html