tiistai 3. helmikuuta 2009

Huonoja uutisia darvinisteille: enemmistö briteistä epäilee evoluutiotaRichard Dawkins ei ollut kovin ihastunut tuoreen evoluutiokyselyn tuloksiin. Kuva Wikipediasta.Joel Kontinen

Charles Darwin ei nauti kovinkaan suurta kansansuosiota kotimaassaan 200-vuotispäivänsä kynnyksellä. Vastikään julkistetun tutkimuksen mukaan 51 prosenttia briteistä uskoo, ettei evoluutio kykene selittämään elämän hienosäkeisyyttä. Heidän mukaansa suunnittelija on välttämätön. Vain 40 prosenttia oli Darwinin selityksen kannalla. Loput eivät tienneet, mitä uskoa.

Lisäksi liki kolmannes (32%) uskoo, että Jumala loi maailman alle 10 000 vuotta sitten.

ComRes-tutkimuslaitoksen haastattelussa kysyttiin 2 060 aikuisen käsitystä evoluutiosta.

Kommentoidessaan tutkimusta professori Richard Dawkins sanoi, että useimmat ihmiset ovat “sikatietämättömiä” (pig ignorant) tieteestä.

Tieteellä Dawkins tarkoittanee evoluutiota.

Jos rohkenisimme astua Richard Dawkinsin hämyisen mielikuvitusmaailman ulkopuolelle, näkisimme jo hiukan valoisampia maisemia. Huomaisimme, että epäilijöiden joukossa on huomattavia brittitutkijoita, jotka näkevät luonnossa merkkejä suunnittelusta.

Isossa-Britanniassa ja muuallakin on nähtävissä kiinnostava trendi: mitä aggressiivisemmin vanhaa Darwinia markkinoidaan, sitä vähemmän suuri yleisö uskoo hänen teorioitaan. Ehkäpä se johtuu vaatteista, joihin Kaarle-keisari on sonnustautunut.

Professori Dawkins ei pystyne pesemään käsiään täysin puhtaaksi Darwinin menetetystä maineesta. Hän on toisinaan puolustanut vanhaa Viktorian ajan herrasmiestä väitteillä, jotka asiantuntijat ovat osoittaneet vääriksi. Dawkinsin käsitykset esimerkiksi ihmissilmän huonosta suunnittelusta, meemeistä ja itsekkäistä geeneistä eivät ensinkään perustu tutkittuun tietoon.

Pig ignorant (sikatietämätön) on kiinnostava ilmaisu. Se ei varsinaisesti ole Oxfordin englantia eikä sitä ainakaan vielä kannata etsiä painetuista sanakirjoista. Mutta se saattaa hyvinkin päätyä Charles Darwinin juhlavuoden uudissanojen harvaan ja valittuun joukkoon.

Ilmaus kertoo siitä, että kielen evoluutioteoriat ovat säälittävän vanhentuneita. Englannin kieli ei ainakaan näytä kehittyvän vaan pikemminkin rappeutuvan, kiitos siitä professori Dawkinsille.

Lähde:

Wynne-Jones, Jonathan. 2009. Poll reveals public doubts over Charles Darwin's theory of evolution. Telegraphy. co.uk. (31.1. 2009). http://www.telegraph.co.uk/news/newstopics/religion/4410927/Poll-reveals-public-doubts-over-Charles-Darwins-theory-of-evolution.html