lauantai 19. syyskuuta 2009

Ei mitään uutta auringon alla: eläviä stromatoliitteja AndeillaStromatoliitteja.Joel Kontinen

Argentiinassa Andit kätkevät kosteikkoihinsa kiehtovia muodostelmia, jotka kertovat, ettei auringon alla ole viime aikoina nähty juuri mitään uutta. Mikrobiologi María Eugenia Faríasin johtama tutkimusryhmä löysi hiljattain 3600 metrin korkeudella sijaitsevasta suolajärvestä eläviä stromatoliitteja.

Stromatoliitit ovat syanobakteerien rakentamia kupumaisia muodostelmia. Miljoonat kalkkia erittävät mikro-organismit ovat jättäneet - ja edelleenkin jättävät – itsestään elonmerkkejä luontoon.

Darvinistisen selityksen mukaan stromatoliitit hallitsivat planeettaamme maapallon historian alussa. Varhaisimmat stromatoliittifossiilit on ajoitettu 3,45 miljardin vuoden ikäisiksi. Ne eivät juurikaan eroa nykyisin Andeilla ja muuallakin elävistä sukulaisistaan.

Karuissa oloissa viihtyviä stromatoliitteja on löydetty ennenkin. Ne kertovat, että eliöt pysyvät muuttumattomina hämmästyttävän pitkiä aikoja. Ehkä niiltä on muiden elävien fossiilien tavoin päässyt unohtumaan, että myös Charles Darwinin juhlavuotena evoluutio monesti määritellään muutokseksi.


Lähteet:

Belluscio, Ann. 2009. High window on the past. Microbiologists find living stromatolites in the Andes. Nature news (17.9.)
http://www.nature.com/news/2009/090917/full/news.2009.924.html

Oxford Dictionary of Science. 2006. Oxford: Oxford University Press.