torstai 24. syyskuuta 2009

Ortodoksiteologi: Ateistit vääristelevät kristinuskon vaikutustaTeologian professori David Bentley Hart tarkastelee uutuuskirjassaan Richard Dawkinsin ja muiden militanttien ateistien tarkoitushakuista uskonnonselitystä.Joel Kontinen

Militantit ateistit muistavat kristinuskon historiasta inkvisition, noitavainot, uskonsodat ja ristiretket, mutta loppu jääkin sitten pimentoon. He harvemmin puhuvat siitä hyvästä, mitä Jeesuksen Kristuksen seuraajat ovat saaneet aikaan yhteiskunnassa, esimerkiksi lepraparantoloista, orpokodeista ja kouluista.

He eivät ole kuulleetkaan kristinuskon tuomasta tasa-arvosta ja vapaudesta. Galileon tapauksesta he ovat luoneet oman myyttinsä, jolla ei ole mitään tekemistä todellisuuden kanssa.

Kirjassaan Atheist Delusions: The Christian Revolution and Its Fashionable Enemies (Yale University Press, 2009) teologian professori David Bentley Hart käsittelee ateismia. Hart, amerikkalainen ortodoksiteologi ja filosofi, osoittaa, että militantit ateistit ovat tehneet kristinuskosta oman versionsa, jota on helppo arvostella.

Se ei toisin sanoen ole Raamatun opettamaa kristinuskoa vaan jotain vallan muuta.

Jos vertaamme kristinuskon hedelmiä valistuksen ajan tuotoksiin, huomaamme pian, kumpi on tuonut enemmän siunauksia ja kumpi enemmän kärsimyksiä ihmiskunnalle. Ateisteilla oli sentään Stalin ja Pol Pot, joten kovin korkealta heidän ei kannattaisi puhua.

Hartin mukaan jälkikristillinen maailma arvostaa tahdonvapautta siinä määrin, että valinnanvapaudesta on tullut tärkeämpi kuin se, mitä valitsemme. Ihmiset vaativat itselleen oikeutta päättää esimerkiksi abortista, eutanasiasta ja geeniteknologiasta.

Niiden seuraukset eivät välttämättä ole kovinkaan rohkaisevia.

Hart sanoo, että kristinusko on ”luovin yksittäinen kulttuurinen, eettinen, esteettinen, sosiaalinen, poliittinen ja hengellinen tekijä” länsimaiden historiassa. Toisin kuin ateismi, se tarjoaa ihmisille todellista toivoa.

"Minä annan teille tulevaisuuden ja toivon", sanotaan Jeremian kirjassa (29:11).

Lähde:

Kirkpatrick, Kate. 2009. Reframing Human History. Christianity Today (23.9.) http://www.christianitytoday.com/ct/2009/september/33.81.html