lauantai 5. syyskuuta 2009

Maan kokoiset planeetat ovat sopivia elämälleTuore New Scientist tietää kertoa, että maapallo on juuri sopivan kokoinen ylläpitääkseen elämää. Kuva Wikipediasta.Joel Kontinen

Suurten eksoplaneettojen löytyminen on herättänyt toiveita siitä, että niillä olisi elämää. Tuore New Scientist vihjaa, että tämä saattaa olla turha haave.

Supermaapallot, jotka vastaavat massaltaan 5-10 Maata, saattavat yksinkertaisesti olla liian suuria ylläpitääkseen elämää.

Vlada Stamenkovic Saksan ilmailu -ja avaruustutkimuskeskuksesta (Deutschen Zentrums für Luft- und Raumfahrt) kollegoineen osoittaa ensi viikolla julkaistavassa tutkimuksessa, että kiviplaneettojen on oltava osapuilleen Maan kokoisia, jotta niillä olisi sekä laattatektoniikka että magneettikenttä, jotka ovat elämän perusedellytyksiä.

Laattatektoniikka ei Stamenkovicin mukaan toimi liian suurilla planeetoilla kuten esimerkiksi supermaapalloilla, vaan niiden massan on oltava noin 0,5 – 2,5 Maan massasta, jotta elämä voisi edes teoriassa olla mahdollista. Magneettikenttä taas suojelee planeettaamme kosmiselta säteilyltä.

Stamenkovic sanookin, että Maa on ainutlaatuinen planeetta.

Kaikki astrobiologit eivät kuitenkaan ole samaa mieltä hänen kanssaan ja toivovat vielä löytävänsä elämää ulkoavaruudesta.

Stamenkovicin ja kollegojen tutkimus joka tapauksessa vahvistaa sen, minkä Raamattuun uskovat tiedemiehet ovat tietäneet jo pitkään: Maa on ainutlaatuinen planeetta, koska se on suunniteltu ylläpitämään älyllistä elämää. Kuten Apollo 8:n astronautit asian ilmaisivat joulutervehdyksessään maapallon asukkaille: “Alussa loi Jumala taivaan ja maan.”
Lähde:

Shiga, David. 2009. Earth-sized planets are just right for life. New Scientist 2724 (2.9.). http://www.newscientist.com/article/mg20327243.600-earthsized-planets-are-just-right-for-life.html