maanantai 3. elokuuta 2009

Simpanssit eivät ole ruudinkeksijöitäUusi tutkimus osoittaa, että simpanssit eivät ole luovia. Kuva Wikipediasta.Joel Kontinen

Simpanssit oppivat matkimalla lajitovereitaan. Ne kykenevät opettamaan jälkeläisilleen, miten pähkinänkuori rikotaan, mutta niiden kulttuuriset saavutukset rajoittuvat ruokaan.

Hiljattain St Andrew’s yliopiston psykologi Andrew Whiten ja Sarah Marshall-Pescini opettivat 11 nuorta simpanssia kahmaisemaan hunajaa laatikosta pudottamalla tikun reiästä sisään. Viisi simpanssia onnistui yrityksessään joko itsenäisesti tai katsottuaan malliopetusta.

Seuraavaksi Whiten ja kollegat näyttivät näille viidelle simpanssille, miten liikuttamalla tikkua nämä pystyisivät avaamaan salvan ja näin saamaan kaiken hunajan kerralla ja lisäksi vielä laatikkoon kätketyt maapähkinät.

Yksikään simpansseista ei pystynyt siihen. ”Ne eivät käsittäneet sitä”, Whiten sanoo, ”Ne eivät osoita [kykenevänsä] minkäänlaiseen kumulatiiviseen kulttuurievoluutioon.”

Useimmat kolmi- ja nelivuotiaat ihmislapset sen sijaan osasivat vaivatta aukaista laatikon.

Tutkimus osoittaa, että ihmisten ja apinoiden välillä on ylittämätön kuilu. Darvinistiset tarinat eivät kykene uskottavasti selittämään, mistä tämä ero johtuu.

Vastaus on luettavissa Genesiksen alkulehdiltä. Jumala loi ihmisen kuvakseen. Apinat ovat eläimiä siinä missä oravat ja majavat, eikä niiltä voi odottaakaan inhimillistä luovuutta.

Lähde:

Callaway, Ewen. 2009. Apes may imitate but they struggle to innovate. New Scientist (22.7.). http://www.newscientist.com/article/dn17499-apes-may-imitate-but-they-struggle-to-innovate.html?full=true